Életmód

Összegörnyedve vonyítasz, és ütöd a fejed a falba – ez a legszörnyűbb fizikai fájdalom, amit ember átélhet, és így néz ki, amikor elszenvedik

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. május 13. 8:05

Lehet gyors vagy lassú, az erős fájdalom kijelöli határainkat. A legelviselhetetlenebb gyötrelmek listájára felkerültek a daganatos megbetegedések okozta csontfájdalmak, egyes fejfájástípusok, komoly traumák. Hogy a legkínzóbbnak ítélt fájdalmat hogyan vészelik át azok, akik erre vannak kárhoztatva, videókon mutatjuk meg.

Dr. Betsy Grunch, a TikTokon ismeretterjesztő neves idegsebész mutatta be egy 50 éves női beteg esetét, aki az orvos szerint az ember által legelviselhetetlenebb fizikai fájdalommal küzdött. A nő Grunch rendelőjében egyre erősödő, naponta többször előforduló arcfájdalommal jelentkezett. Bár a kínzó, áramütéshez hasonlító érzés egy idő után mindig elmúlt, a fájdalma egyre fokozódott. A gyötrelmes érzés felbukkanásához elég volt egy mozdulat, a fogmosás vagy az, ha a szél megfújta az arcát egy pillanatra. A probléma már hónapok óta tartott, amikor a nő orvoshoz fordult. Amikor végül rászánta magát a kezelésre, már naponta akár tíz alkalommal is átélte az áramütésszerű érzést az állkapcsa környékén. 

A páciens arcidegzsábában (trigeminus neuralgia) szenvedett, amit a legelviselhetetlenebb fájdalmak közé sorolnak.

A beteg által leírt, áramütésszerű idegfájdalom neve neuralgiform fájdalom. Arcidegzsába esetén ez az általában ugyan csak másodpercekig tartó, de erős érzés a homlokot, orcát és állkapcsot beidegző V. agyideg három ágának (innen a betegség nevében szereplő tri- előtag is) valamelyikén jelentkezik, az arc egyik oldalán. A Házipatika cikke szerint az arcon átnyilalló fájdalmak olyan intenzívek, hogy a betegek megmerevednek, minden mozgást felfüggesztenek, az arcuk a fájdalomtól grimaszba rándulhat. A fájdalomhoz társuló grimasz miatt nevezik a betegséget a közbeszédben arcidegzsábának. A betegség viszonylag ritka, az esetek többségében nincs meghatározható, elsődleges oka. A fiatalkorban jelentkező arcidegzsába gyakrabban szekunder (másodlagos), azaz valamilyen betegségre vagy agyi éranatómiai eltérésére vezethető vissza. Előbbi esetben a kezelés tüneti, az arcfájdalom megelőzése és intenzitásának mérséklése a cél. Szekunder, tehát valamilyen elváltozásra, betegségre visszavezethető esetben pedig a kezelés az arcfájdalmat okozó alapbetegség, illetve morfológiai elváltozás megszüntetésre törekszik.

A TikTokon többen is megosztották fájdalmas tapasztalataikat. Volt, aki teljesen nyíltan megmutatta, hogy csak a kíntól összegörnyedve tudja átvészelni a pokoli pillanatokat:

 
Más sírva ütötte a fejét az ágytámlába a fájdalomtól: 


Volt,  aki egyfajta görcsös állapotba került, és kínjában kiabált:

@itsyusufhanif This was an attack I had after a procedure called radio frequency ablation. I have had micro vascular decompression. There were three really big arteries compressing my trigeminal nerve. I am now pain free. Al hamdu lillāh (All praises be to Allāh) #severepain #trigeminalneuralgia #neuralgia #chronicpain ♬ original sound - Yusuf Hanif


De valóban ez a legkínzóbb fájdalom, amit egy ember átélhet? Nincsen egyértelmű válasz, mert a fájdalom megélése, a fájdalomküszöb egyénenként változhat.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata (NHS) tavaly közzétett egy listát a legfájdalmasabb egészségügyi állapotokról.

 A különböző állapotok és betegségek között nincsen sorrend:

  • Csonttörés: a csontszövet folytonosságának megszakadása, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik. 
  • Műtét utáni fájdalom: aki átélte, annak nem kell bemutatni, milyen, amikor „frissen vágva” lábadozunk. 
  • Fibromyalgia (FMS): az egész testre kiterjedő fájdalom, amit a központi idegrendszer problémája, a fájdalomérzékelés és -feldolgozás zavara okoz. Nehezen diagnosztizálható, a betegek gyakran csak későn fordulnak orvoshoz. Tünetei között szerepel az egész testre kiterjedő izom-és ízületi fájdalom, az extrém fájdalomérzékenység, esetenként depresszióval társulva.
  • Gyomorfekély: szövethiány, leggyakrabban a gyomor kisgörbületén (ulcus ventriculi), vagy a nyombél kezdeti szakaszán alakul ki. Jellegzetes tünete a sajgó gyomortáji fájdalom.
  • Köszvény: a purin lebontásának túlterheltségéből eredő betegség. A megbetegedés az ízületeket érinti, amely először főként a láb öregujj ízületén jelentkezik. 
  • Ízületi gyulladás: a Webbeteg cikke szerit bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését jelenti, jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.
  • Migrén: a fejfájás egy speciális változata. A féloldali fejfájást sok esetben látászavarokból, vibráló fényekből álló migrénaura előzi meg. Mozgászavarok is jelentkezhetnek.
  • Isiász: más néven ülőidegzsába. Az ülőideg testünk leghosszabb idege. Az isiász szó eredetét nem nehéz észrevenni a nervus ischiadicus elnevezésben. Az ülőideg működési zavara az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig sokszínű tünetegyüttest alkothat. 
  • Endometriózis: Magyarországon minden tizedik nőt érint, sokan pedig még csak nem is tudnak róla. A betegség kezelés nélkül meddőséget vagy a szervek összenövését is okozhatja. Itthon átlagosan négy évbe telik, mire diagnózist kap egy beteg, ennek lerövidítésére született egy szakmai protokoll, amit a betegség világnapján tartott konferencián jelentett be az egészségügyért felelős államtitkár. Az RTL Híradó riportjából többet is megtudhat:
  • Akut hasnyálmirigy-gyulladás: legelterjedtebb tünete a hirtelen jelentkező, erős felső hasi fájdalom. Puffadás, émelygés, hányás is kísérheti. 
  • Trigeminális neuralgia: arcizomzsába.
  • Sarlósejtes betegség: más néven sarlósejtes vérszegénység, a vérszegénység egyik öröklődő típusa. Tünetei a gyengeség, fejfájás, magas pulzusszám, alacsony vérnyomás, szívelégtelenség. 
  • Csigolyaelcsúszás: két egymáson fekvő csigolya egymáshoz képest előre vagy hátra csúszik, elmozdul. 
  • Komplex regionális fájdalom-szindróma (CRPS): az Informed szerint ez az idült fájdalom ritkább formája, amely általában a felső vagy az alsó végtagot érinti. Állandó égő vagy lüktető fájdalom jellemző a karban, alsó végtagon. Jellemző az érzékenység érintésre vagy hidegre, illetve a fájdalmas terület duzzanata. 
  • Befagyott váll: az ízület fokozatos elmerevedésével, éjszakai nyugalmat is zavaró, erős fájdalommal járó betegség, amelynek hátterében az ízületi tok és szalagrendszer kezdetben akut, majd később hegesedéssel járó krónikus gyulladása áll. A Semmelweis Egyetem honlapja szerint minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát érinti.
  • Cluster-fejfájás: idegrendszeri betegség, fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező, rendkívül heves fejfájás. A fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. 
  • Övsömör: a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás. A Házipatika szerint a bárányhimlőt követően a vírus élve maradhat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Az idegsejtek szétesése, illetve az immunrendszer gyengülése során a vírus kilép a gerincvelői fő érző idegtörzsek mentén, és  ideg- és bőrgyulladást okoz a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban.
  • Vesekő: a húgyutakban megrekedt vesekő kiürítésének kísérlete térdre kényszerítheti a betegeket, sőt akár azonnali kórházi kezelésre is szorulhatnak. Az általában kalciumból álló, kemény kövek ellehetetlenítik a vizeletáramlást, megduzzasztják a vesét, éles fájdalomhullámokat okozva a hát középső részén, a hasban vagy a törzs oldalán,  férfiaknál pedig a péniszben is. Gyakori a hányinger, a hányás, a láz és a véres vizelet. 
  • Vakbélgyulladás: heveny féregnyúlvány-gyulladás. Hasi fájdalommal, étvágytalansággal, hányással járhat. Általában a sebészi eltávolítása egyszerű, és teljes gyógyulást hoz, kezelés nélkül életveszélyes szövődményeket is okozhat.
  • Szívroham: más néven szívinfarktus, a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalás. 

Dr. Gary Leroy háziorvos szerint ezek valóban fájdalmas, a napi orvosi gyakorlatban gyakran megjelenő állapotok, azonban az Independentnek azt mondta: a listáról hiányolja a fogfájást és a derékfájdalmakat. Úgy látja: előbbit nem vesszük elég komolyan, utóbbi pedig az emberek 80 százalékát érinti élete valamelyik szakaszában. A Homo sapiens felemelkedésének, húzó, toló, ülő mozdulatainak ez az ára.

Szülés, trauma, daganatos csontfájdalom

Az amerikai U.S. News egészségügyi kiadása összegezte, hogy mely állapotokat értékelték a betegek és az orvosok magas fájdalommal járónak egy tízfokú skálán. Az NHS listájával jelentős az átfedés, ezen is szerepel a vesekő, az övsömör, az arcidegzsába, a műtét utáni felépülés (kiemelve például a térd-, fej-, nyak- vagy tüdőbeavatkozásokat), a cluster-fejfájás, a sarlósejtes betegség, az endometriózis, a migrén és a CRPS.

Erre a listára felkerült a szülés is, ami különösebb magyarázatot talán nem is igényel. A lap szerint sok természetes úton szülő nő szenved a hát alsó részét érintő fájdalomtól. A gyakran hátfájásnak nevezett fájdalom a fájások alatt tetőzik, azok között is megmarad, megnehezítve a nők számára a nyomást. A fájdalmat sokszor a baba fejének helyzete okozza, amikor a fej hátsó része az anya farokcsontjához nyomódik.

A trauma gyűjtőfogalom is helyet kapott ezen a listán. Dr. Asokumar Buvanendran, a chicagói Rush Kutatóegyetem Egészségügyi Központjának fájdalomcsillapításra szakosodott aneszteziológusa szerint például egy lőtt sérülés vagy valamilyen hasonló, erős, hirtelen trauma olyan fájdalmat kelthet, amit az érintett korábban sosem tapasztalt. Ilyenkor a heveny fájdalom számos testi tünetet vált ki: megemelkedik a vérnyomás és a pulzus, megváltozik a beteg testtartása.  

A nyaki gerinc eredetű fejfájás is az elviselhetőség határát súrolja. Ez a tünet akkor jelentkezik, amikor a nyakban valamilyen ok miatt fájdalom keletkezik, amely a fejbe sugároz migrénszerű tüneteket okozva.

Komoly fájdalom forrása a porckorongsérv, illetve a különböző, a hátat, gerincet érintő elváltozások. Porckorongsérv esetén a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok kitüremkednek, megnyomva a gerincvelőt, illetve az abból kilépő ideggyököket. A beteg jelentős fájdalmat, zsibbadást vagy akár idegrendszeri kiesési tüneteket is átélhet. 

Ahogyan a nagyízületi porckopásban szenvedők is nagy próbatételt élnek át. A lap a csípőt, a térdet és a vállat említi, Dr. Mark Coleman aneszteziológus szerint ez az egyik leggyakoribb ok, amiért a betegek fájdalomcsillapítást kérnek. A porckopás megnehezíti a mozgást, így hosszútávon akár szívproblémákhoz, depresszióhoz is vezethet. Ebbe a körbe tartoznak a degeneratív porckorongbetegségek is.

A legfájdalmasabb egészségügyi állapotok listáján ott vannak a daganatos megbetegedésből eredő csontfájdalmak is. Ezek hátterében az elsődleges csontdaganat vagy a csontot érintő áttét is lehet. A csontot érintő áttét az emlő-, a prosztata-, a tüdő- és a vesedaganatok esetében a legvalószínűbb. A daganatos csontfájdalmat többféle módszerrel kezelik: ortopédiai műtétekkel, a rákos sejtek elpusztítására szolgáló sugárterápiával, illetve gyulladáscsökkentő, szteroidtartalmú gyógyszerekkel. 

Több tízezer gyógyíthatatlan beteg él Magyarországon, akinek a tüneteire a hagyományos gyógyszerek hatástalanok, az orvosi kannabisz azonban enyhíthetné azokat. A magyar szabályozás azonban a betegeket ugyanúgy bünteti, mint akik csak élvezetből szívnak. Az Európai Bizottság nemrégiben beperelte Magyarországot, amiért egyedüli uniós tagállamként megvétózta a kannabisz átsorolását a gyógyászatban is alkalmazható kábítószerek közé. A Házon kívül riportjában betegek meséltek arról, hogyan változtatta meg életüket a kannabisz:


Nyitókép: Pixabay

#Életmód#fájdalom#betegség#arcidegzsába#gyomorfekély#ma

Címlapról ajánljuk