Életmód

Egy ősi múmiával a táskájában mászkált egy perui futár, Juanitának becézte a „spirituális barátnőt”

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 18:48

Madarat tolláról, embert barátjáról.

Meglepő felfedezést tett a perui rendőrség, amikor előállítottak egy futárként dolgozó férfit, aki azért került a látókörükbe, mert részegen ment egy ősi régészeti lelőhelyre Punóban. 

A férfi hűtőtáskájában egy ősi múmia volt. Elmondta, hogy a bekötözött múmiával osztotta meg a szobáját, és „egyfajta spirituális barátnőjének” tekintette.

A maradványokat azért tette a táskába, hogy megmutassa a barátainak – mondta.

Beszélt arról is, hogy „Juanitát” – így becézte a múmiát –, a szobájában, a tévé mellett egy dobozban tartotta. Elmondta, hogy a múmia az apja tulajdonában volt, de azt nem tudta, hogy került hozzá, írja a BBC.

A szakértők szerint a holttest 600 és 800 év közötti, és inkább egy felnőtt férfié, mint egy nőé, ahogy azt a férfi feltételezte.

A mumifikálódott férfi a becslések szerint több mint 45 éves és 1,51 méter magas lehetett.

A mumifikálást a spanyol hódítók megérkezése előtt számos perui kultúrában gyakorolták. Egyes múmiákat eltemettek, míg másokat kiástak és körbevittek a legfontosabb ünnepek alkalmával.

A rendőrség lefoglalta a hűtőtáskában szállított múmiát, és átadta az ország kulturális örökségét gondozó perui kulturális minisztériumnak.

Az azt szállító férfit és két 23 és 26 év közötti barátját őrizetbe vették, és vizsgálatot indítottak ellenük a perui kulturális örökség elleni lehetséges bűncselekmények miatt.

Nyitóképünk illusztráció: Waltraud Grubitzsch/picture alliance via Getty Images

#Életmód#múmia#peru#futár#ősi múmia#Juanita

Címlapról ajánljuk