Életmód

A szarajevói maraton hőse egy 10 éves magyar kisfiú, aki a borzasztó hőségben lefutotta a távot

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 16:19

35 fok volt, rengeteg felnőtt kidőlt verseny közben, de Lóci megcsinálta.

A 444.hu vette észre, hogy immár különleges sportteljesítménnyel büszkélkedhet egy mindössze tízéves magyar kisfiú. A Lóci és Olivér megcsinálja című Facebook-oldalon a szülők szoktak posztolni arról, hogy a gyerekeik milyen sportversenyeken aratnak sikereket, nemrég azonban a lap egyik olvasója felhívta a figyelmet arra is, hogy Lóci néhány nappal ezelőtt 35 fokban teljesítette a szarajevói maratont is.

A szülők azt írták, hogy eredetileg úgy volt, hogy a kisebbik testvér, a nyolcéves Olivér teljesíti majd élete első félmaratonját, de őt egy baleset megakadályozta a felkészülésben. A testvére azonban szerette volna teljesíteni a távot, mivel nagyon fellelkesítette őt az Ultra-futó Simonyi Balázs blogjának kölyökmaratonistákról szóló bejegyzése. A poszt megjegyzi, hogy Magyarországon a ’80-as évektől csak a nagykorúak futhatnak maratont, 18 év alatt senki, de Szarajevóban nincs ilyen rendelkezés, így nevezhették a gyereket.

Lóci eljárt futni a szüleivel, mindent megtett a sikeres felkészülés érdekében, a verseny előtt pedig megígérte, hogy minden frissítőponton inni fog, és legalább egy falat banánt és sótablettát, meg vitamint is benyom. A kisfiú reggel hétkor ezer ember társaságában indult el a versenyen, reggel nyolcra már túl volt a táv negyedén, de a táv feléig is minden rendben volt. A gond akkor kezdődött, amikor kiértek a tűző napra, és a kisfiút alaposan belassította a 35 fokos hőség. 22 kilométernél kérdezte meg először, hogy mennyi van még hátra.

„Európai ember nem tartózkodik ennyi ideig a tűző napon, mi még nem tudjuk, hogy ez nekünk végül öt óra lesz, de ha a gyerek akkor bedobja, hogy kész, vége, hagyjuk abba, akkor azonnal lefújom a meccset. De Lóci ilyet nem mond, viszont huszonöt után néhányszor belesétál, és ekkor abszolút kétséges volt a befejezés”

– írta az édesapa a bejegyzésben. Egy nepáli és egy lengyel futó is megkérdezte, nem sok-e egy kisfiúnak ez a táv ilyen melegben. Lóci sokat ivott és locsolta is magát, 35 kilométernél mondta ki először hangosan, hogy „biztosan meg fogja csinálni”.

Az utolsó hat kilométeren a kisfiút az édesanyja is kísérte, ami feldobta, mert kellett neki a biztatás. Amikor a kisfiú célba ért, ismeretlenek szelfizgettek vele, felhívták a színpadra, és kapott egy kupát is.

A fiú a verseny után evett néhány szendvicset, majd rögtön elaludt, ezután gránátalmalével és egy fél hotdoggal készült az újabb alvásra. Másnap erős izomláza volt, de csak addig, amíg meg nem érkeztek a medencés szállásra, ahol nyolc órán keresztül ugrált a vízbe a testvérével együtt. A szüleik pedig rögtön meg is válaszoltak két kérdést, ami ezek után minden olvasó fejében felmerülhet.

  • Kell-e egy gyereknek maratont futnia?

„Dehogyis kell. Sőt, egyetlen felnőttnek se kell. Viszont, ha akarja és fel is van rá rendesen készülve, akkor meg lehet csinálni. Ugyanúgy, mint bárki másnak. És ugyanazért, mint bárki más.”

  • Nem sok ez a terhelés egy gyerek számára?

„Dehogynem, persze, hogy az, egy felnőttnek is sok. De nem az életkor, hanem a felkészültség számít, valójában nem a személyi igazolvány, hanem a fizikai és mentális állapot dönti el együtt, hogy ki képes teljesíteni egy maratont. Több száz rosszul felkészült felnőttet láttunk már maratoni távon szenvedni, akiknél, bátran állítjuk, Lóci jóval felkészültebb sportoló. És éppen a kora miatt gyorsabban is regenerálódik náluk. Miközben én lábadozom, jelenleg ő éppen egy medencében ugrándozik. Ordas nagy közhely, viszont igaz, hogy a fájdalom elmúlik, de a siker megmarad” – tették hozzá a szülők. 


Nyitókép: Lóci és Olivér megcsinálja / Facebook 

#Életmód#futás#lóci#maraton#szarajevó#lóci és olivér megcsinálja#futóverseny#ma

Címlapról ajánljuk