Életmód

Ne használja, ha jót akar: a vaginakristály gombás, bakteriális fertőzéseket okozhat

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 6:33

Javulást viszont nem. Szakértők figyelmeztetnek a helytelenül gyógyítónak nevezett kristályok veszélyeire.

Szakértők hívják fel a figyelmet arra, hogy nem érdemes úgynevezett gyógyító kristályt helyezni a vaginába – írta meg az Entertainment Daily. A welness kristályként vagy yoni-tojásként is ismert eszközöknek egyesek gyógyító hatást tulajdonítanak. 

Utóbbi néven említik Gwyneth Paltrow amerikai színésznő webshopjában is. A szélesebb köztudatba a színésznő hozta be a terméket, jáde kristályból kialakított tojásának használatáról webshopjában azt írják, hogy az az energia erejét, a kistályok gyógyító erejét és egy Kegel-szerű fizikai gyakorlat hatását hasznosítja. 

Helyezze be a tojást a hüvelyébe, és érezze a kapcsolatot a testével a tojás összenyomásával és elengedésével

– javasolják.

A lap szerint a yoni szanszkrit szó, jelentése tér, forrás vagy méh, az eszköz használói úgy vélik, hogy a tojások gyógyító energiával tölthetik meg a reprodukciós teret. A tojás hatásában hívők szerint ezek az eszközök támogatják a menstruációs ciklus egyensúlyát, növelik a libidót és az orgazmust, csillapítják a lelki görcsöket és erősítik a hüvelyizmokat.

A Medicine Direct klinikai igazgatója és felügyelő gyógyszerésze, Hussain Abdeh lapnak elmondta: a legtöbb orvosszakértő egyetért abban, hogy a kristálytojásoknak nincsen semmilyen egészségügyi hasznuk, valójában nagyobb esély van arra, hogy bajt okoznak a hüvelyben. 

A félig porózus kristály ugyanis megnöveli a gombás és bakteriális fertőzések kockázatát.

E kristályok félig porózus természete miatt a baktériumok beléjük kerülhetnek, majd ezután a hüvelybe továbbjutva fertőzést okozhatnak

– fogalmazott az orvos hozzátéve: az eszközök tisztítása is nehézkes, márpedig azokat sterilizálni kellene felhelyezés előtt és után. Ilyen körülmények között a baktériumok könnyen elszaporodhatnak.

Annak a veszélye is fennáll, hogy a tojás véletlenül megvágja a hüvelyt, miközben bent van. Ez is növeli a fertőzések és a szövődmények kockázatát

– figyelmeztetett a szakember.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#vagina#vaginakristály#nőgyógyászat

Címlapról ajánljuk