Éjjel-Nappal Budapest

„Elhatároztam, hogy valóban megijesztem a többieket” – Csáth Géza és Joker inspirálta az ÉNB Bencét megformáló Papp Zsombort

Borda TamásBorda Tamás

2022. július 15. 10:57

ÉNB Bence nemrég ismét drogokhoz nyúlt, és Báró kegyetlensége miatt megjárta a poklok poklát. A karaktert alakító Papp Zsombor alapos kutatómunkával készült fel a szerepre: pszichológiai szakirodalom és Oscar-díjas filmélmény is segítette őt az átszellemülésben. Az rtl.hu-nak adott interjújában a sötét jelenetek megvalósítása mellett a kollégáival való kapcsolatáról és jövőbeli terveiről is mesélt.

Bence nemrég ismét visszaesett, újra a drogokhoz nyúlt. Honnan merítettél ihletet a karakter megformálásához?

Leginkább az olvasásélményekből inspirálódtam. Az egyik személyes nagy kedvencem Csáth Géza naplója, ami azért is érdekes, mert az író morfiumfüggő volt. Tudta jól, hogy ha ezt az életet folytatja, akkor nagyjából tíz év múlva meg fog halni. Ennek a naplónak a gondolatmenetén próbáltam megfogni ezeket a jeleneteket, mert Bencének hatalmas lelki fájdalmai voltak, és ő is érezte, hogy ha ismét drogokhoz nyúl, akkor az valószínűleg a halálát jelenti. A filmek is hatalmas segítséget nyújtottak: az Egy kosaras naplója és az Eufória című sorozat is segített. Imádom a pszichológiai könyveket is, ezért alaposan utána olvastam a dolgoknak. 

A pánikrohamról videókat is néztem, ezért pontosan tudtam, mi történik ilyenkor egy ember testében. Ez segített hitelesen eljátszani azt a jelenetet is, amikor a villában Bence bepánikolt a sötét fürdőszobában.


Mire van szükséged a forgatások előtt, hogy átszellemülj?

A jelenetek elején szeretek elvonulni, és próbálom minél lentebb vinni magamat. Mindig a saját tapasztalataimból dolgozom, és keresek egy olyan mélypontot a múltamból, ami segít.

Dávid egy romos, elhagyatott házban lakik. Mennyire volt ijesztő a környezet számodra?

Amikor először megláttam, nagyon meglepődtem. Olyan volt, mint egy szellemjárta ház, és éppen ezért teljes mértékben le tudott húzni lelkileg.

Többször láttuk sírni Bencét, miközben a drogok után sóvárgott. Ezek valódi könnyek voltak?

Vannak olyan színészek, akik csettintésre tudnak sírni, és már egyből folynak is a könnyeik. Nekem azért kell ehhez egy kis idő.

Mindig a saját tapasztalataimból játszom, felidézek valamit a múltamból, amitől rögtön el tudom sírni magam.


Bence korábban késsel támadt a barátaira a villában. Hogyan készültél fel erre? Mennyire kellett előre kitalálni a mozdulatokat?

Pont akkoriban jött ki a Joker című film, ami szintén az egyik nagy kedvencem. Próbáltam leutánozni Joaquin Phoenix játékát, akinek az egyik szeméből folyik a könny, a másik szeme viszont teljesen őrült, egyszerre sír és nevet. Az elborult bohóc képe volt a fejemben, aki az egyik pillanatban még beszél magához a tükörben, majd hirtelen teljesen megőrül, és képes lenne bárkit lekaszabolni. A mozdulatokat is ott találtam ki helyben, nem volt előre megtervezett koreográfia.

Elhatároztam, hogy valóban megijesztem a többieket, azt akartam, hogy tényleg megijedjenek, ezért minden felvételnél meglepetésszerűen robbant ki belőlem az őrület.


Bence anno a pszichiátriára is bekerült. Milyen érzés volt „betegként” befeküdni a kórházba?

Nem szeretem a kórházakat. Borzasztó az a jellegzetes fertőtlenítőszag, három perc után rosszul vagyok tőle. Amikor egy családtagom kórházba került, a látogatás során inkább kint sétáltunk az udvaron. Amikor Bence ki akart szabadulni a pszichiátriáról, akkor Papp Zsombor is menekülni szeretett volna onnan.


Milyen visszajelzéseket kaptál a szereped után?

Rengeteg gratulációt kaptam. Például az egyik hangtechnikus édesanyja is rám írt, hogy mennyire jól játszottam, szerinte a hollywoodi színészek is megirigyelnék a játékomat. Nagyon jól esett a dicséret. Fiataloktól is kapok üzeneteket, hogy én vagyok a példaképük, de valahogy nem igazán tudom ezt hova tenni. A pozitív visszajelzéseket sosem tudtam kezelni. Tök fura.

Fontosnak tartod, hogy a javarészt fiataloknak szóló sorozat ilyen témákkal is foglalkozik?

Igen! Pontosan erről van szó! Ha ennyi üzenetet kapok, úgy érzem, van értelme mindent beleadni a játékomba. Ha legalább egy embernek tudok segíteni, akkor már boldog vagyok.

Nagyon remélem, hogy meg tudtuk mutatni az embereknek, hogy minden mélypontból van kiút, hiszen ott vannak a barátok és a család. A drogok nem segítenek, csak tönkretesznek. Éppen ezért nagyon is érdemes erről a témáról beszélni, és belevinni egy napi sorozatba.
 

Előttünk még a nyár. Miket tervezel a következő hónapokban?

Viszonylag sokat utaztam mostanában. Voltam Párizsban és Horvátországban is, de a nyarat főként a Balatonon fogom tölteni. Persze Toscanába is szívesen elugranék motorozni. Az Ördögkatlan Fesztivál pedig a szívem csücske, imádnám, ha oda is el tudnék jutni a nyáron. Egyébként elég spontán vagyok, és azok az utazásaim a legemlékezetesebbek, amikor az előző este találjuk ki, hova utazzunk másnap.

#Éjjel-Nappal Budapest#rtl#RTL Klub#papp zsombor#énb bence#interjú#drog#kábítószer#függőség#színészet#inspiráció#ihlet#joker#joaquin phoenix#csáth géza

Címlapról ajánljuk