CinemaKlub

Elhunyt a Studio Ghibli társalapítója, Isao Takahata

rtl.hurtl.hu

2018. április 6. 15:11

A világhírű japán filmstúdió társalapítója 82 éves korában ment el, olyan életművet hagyva maga után, amiről sokan álmodni sem mernek.

Bár hazánkban rétegműfajnak számít, az animék (japán rajzfilmek) sokak szívében foglalnak el különleges helyet. A műfaj egyik, ha nem a legkiemelkedőbb képviselője a Studio Ghibli, melynek nevéhez olyan filmcímek köthetők, mint a Szentjánosbogarak sírja, a Totoro, vagy a Chihiro Szellemországban.

 A Studio Ghibli sokban hozzájárult ahhoz, hogy a rajzfilmek, kiváltképp az animék megítélése megváltozzon, és ne gyerekek számára készült tartalmakként tekintsenek az emberek ezekre az alkotásokra. Isao Takahata egyike volt a Ghibli négy alapítójának, rendezőként és producerként közel harminc egészestés filmen, sorozaton és rövidfilmen dolgozott. 2015-ös rendezése, a The Tale of the Princess Kaguya Oscar-jelölést hozott neki a legjobb animációs film kategóriában.

Takahata 50 éven keresztül rendezett filmeket, életműve nélkül számos emlékezetes alkotással lenne kevesebb a világ filmművészete.

Béke poraira!

#CinemaKlub#anime

Címlapról ajánljuk