CinemaKlub

Íme a 10 legérdekesebb tény az Aranyhaj és a nagy gubancról

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2022. március 15. 9:00

Az animációs mese már a premierje után annyira belopta magát a nézők szívébe, hogy mindenki egy régi klasszikusként emlegette. Valószínűleg azért is érezhettük így, mert ezt akarták elérni a készítők. Nézzük, milyen érdekességeket tartogat még az Aranyhaj.

1. Ez a Disney első meséje, amit teljes egészében számítógép segítségével, CGI-jal készítettek el. Ennek ellenére, egyáltalán nem érezhetjük ezt a filmen – ami amúgy az 50. Disney alkotás a sorban –, hiszen a rendezőnek kiemelt célja volt, hogy olyan hatása legyen a képi világnak, mintha az egészet rajzolták volna, akárcsak Csipkerózsika idejében.

2. Mielőtt megszületett volna Flynn Rider karaktere, a kreatív csapat összehívott egy „Szexi pasi meetinget”, ahol a kolléganők között közvéleménykutatást tartottak, hogy szerintük kik számítanak jó pasinak (és miért). A falon olyanokról lógtak képek, mint Johnny Depp, Brad Pitt, Hugh Jackman, David Beckham vagy éppen Gene Kelly.

3. Aranyhaj esetében kiemelt cél volt, hogy a lányon egyértelműen látszódjon, hogy a királyi pár gyermeke, ehhez kellett, hogy feltűnően hasonlóak legyenek a vonásaik. A bökkenő csak annyi volt, hogy Aranyhaj külsejét találták ki először, emiatt a szüleit róla mintázták. Egy kicsit megfordult a természet rendje a Disney-nél.

4. Pascalt, mindannyiunk kedvenc kaméleonját egy igazi kisállat ihlette. A mese egyik producerének ugyanis volt egy kaméleonja, akit – meglepetés – Pascalnak hívtak. Az eredeti elképzelések alapján egy kis mókust szerettek volna az elveszett hercegnő legjobb barátjának… Ismerős valahonnan ez a párosítás? Nem véletlen!

5. Az Aranyhaj ugyanis egyfajta előzménytörténete, és megágyazása lett volna a Bűbáj című filmnek…

6. A három fő karakter – Aranyhaj, Flynn és a gonosz boszi – ruháinak színe tükrözik, hogy milyen a személyiségük valójában. A lila királyi vért jelöl, Flynn kék és fehér ruhái a jóságot képviselik, miközben a boszi piros ruhái a gonoszságára utalnak.

7. Olyan színésznők voltak esélyesek Aranyhajat szinkronizálására, mint Natalie Portman, Reese Witherspoon vagy éppen Christin Chenoweth. Végül Mandy Moore lett a befutó.

8. Nagyon sok időbe telt, mire tényleg elkészülhetett ez a mese. Eredetileg 1937-re tervezték, hogy ezt a történetet is megrajzolják, éppen a Hófehérke és a hét törpe után.

9. Nektek melyik a kedvenc jelenetetek? Jó-jó, most nem a Pascalos részekre gondolunk, viszont, az egyik kulcsjelenetnél, amikor Flynn és Aranyhaj egy csónakban ülve énekelnek és nézik az ünnepi fényeket, ott eredetileg tűzijáték lett volna. A készítők azonban gondoltak egyet, és lámpásokra változtatták a tervet.

10. A mese rendezője, Nathan Greno karrierjét egy másik Disney mesével kezdte: ő volt Mushu egyik animátora a Mulánból.

Ne felejtsétek el: az Aranyhaj és a nagygubanc március 15-én, 19:00-kor vár rátok az RTL Klubon!

Forrás: Disney, IMDb

#CinemaKlub#aranyhaj#aranyhaj és a nagy gubanc#fun fact#disney#mese#film#érdekességek

Címlapról ajánljuk