CinemaKlub

Szabó Magda ma lenne 100 éves!

rtl.hurtl.hu

2017. október 5. 12:32

Az írónő ma ünnepelné kerek 100. születésnapját, így megemlékezésünk gyanánt összegyűjtöttük három regénye feledhetetlen filmadaptációját!

1917. október 5-én született meg Szabó Magda, a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar írónője. Számos fantasztikus regényt köszönhetünk neki, csodálatos történetei a mai napig magunkkal ragadnak bennünket, és bizony az idő pora sem halványítja kiválóságukat!

Jöjjön 3 rendkívüli filmadaptáció az írónő regényeiből!

1. Abigél

Senkinek sem kell bemutatni Vitay Georgina (Szerencsi Éva), a leányiskolába száműzött kislány történetét. A filmsorozat 1978-ban debütált Zsurzs Éva rendezésében, és kiválóságához méltóan minden évben műsorra tűzi valamelyik tévécsatorna. A filmben a kor nagyszerű színészei mellett a karrierjük elején álló ifjú tehetségek is szerepet kaptak: Garas Dezső, Ruttkai Éva, Végvári Tamás és Bánfaly Ági méltó módon állítottak örök érvényű filmklasszikust az írónő regényéből! Az alkotás bebizonyítja, hogy a szeretet nem ismer határokat. Elég csak Kőnig tanár úrra gondolnunk: ne ítélkezzünk első látásra, hiszen attól kaphatunk segítséget, akire a legkevésbé számítunk. Ha nem is gondolnánk, akkor is van mögöttünk egy segítő kéz…

2. Régimódi történet

Bereményi Géza alkotását 2006-ban csodálhatta meg a közönség. A többgenerációs családregény adaptációja olyannyira sikeres volt, hogy a kritikusok az „első igényes magyar kosztümös film” jelzővel illették. Kardos Sándor operatőri munkája a mai napig megállná a helyét, Nagy Ervin és Gubás Gabi pedig éppen olyan zseniális, ahogyan megszokhattuk tőlük! A hatrészes sorozat minden egyes darabja aranyat ér, pláne a Szabó Magda-rajongók számára, akik szívesen átélnék újra a könyv nyújtotta élményt!

3. Az ajtó

Az Oscar-díjas Szabó István filmje 2012-ben került a mozikba. A két ellentétes világnézetű nő barátságát Helen Mirren és Martina Gedeck vitte a vászonra. A lenyűgöző színésznők emlékezetes párost alkottak, és bámulatos volt azt látni, ahogy kezdeti ellenszenvük lassacskán komoly barátsággá alakul át! A mellékszerepekben Eperjes Károly és Börcsök Enikő tündököl, a film pedig a 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is bekerült!

Mindenkit bátorítunk hát arra, hogy nézzétek meg ezeket a csodálatos alkotásokat, és olvassatok minél több Szabó Magda-regényt!

Ha pedig lelkes könyvmolyok vagytok, csatlakozzatok Szabados Ági kihívásához!

#CinemaKlub#szabó magda#irodalom#könyvek#abigél#Szerencsi Éva#ruttkai éva#bereményi géza#nagy ervin#gubás gabi#szabó istván#helen mirren#eperjes károly#börcsök enikő#szabados ági

Címlapról ajánljuk