CinemaKlub

A 6 legjobb Stephen King adaptáció, amit látnod kell!

Horváth ErikaHorváth ErikaBorda TamásBorda Tamás

2017. szeptember 21. 15:52

Összegyűjtöttük a horrormester könyveinek legjobb filmes feldolgozásait és összeállítottunk egy hatos listát a szerintünk legjobbakból. King rajongóknak és a félelem szerelmeseinek kötelező!

Az ősz beköszöntével valahogy mi is hangulatváltozáson mentünk keresztül. Lehet a közelgő Halloween, vagy a ramaty idő tehet róla, de beszippantott minket a horror világa. A héten már a legújabb Az feldolgozást górcső alá vettük, így az most kimarad, ám így is szép lista gyűlt össze. Ez azért is meglepő, mert mikor nekiálltunk, azt gondoltuk, igencsak egyszerű feladatunk lesz. A sok B (sokszor ZS) kategóriás változatok ugyanis csak úgy sorakoznak. Ám rájöttünk, hogy bőven akad, ami a szívünknek igencsak kedves.

Még mielőtt valakinek beugrana a sokszor hajtogatott „jaj, a könyv sokkal jobb” megjegyzés, félreértés ne essék, szigorúan a filmeket rangsoroljuk, a könyvektől függetlenül, ugyanis egy biztos, a két dolgot nem lehet egy kalap alá venni.  Na de lássuk, kik kaptak helyet szűkös kis listánkon, ami nem rangsor, szimplán csak egy felsorolás.

1. Tortúra

A mai napig, ha meghallom Annie Wilkes nevét, a hideg futkos a hátamon. Ez nem is meglepő, hiszen az őt játszó Kathy Bates a filmben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott. A történet szerint Paul Sheldon éppen legújabb könyve kéziratát készül elvinni kiadójához, ám a hegyekben balesetet szenved. Egy idegen házában tér magához, megmentője pedig történetesen egy rajongója. Paul a baleset miatt magatehetetlen, így ágyhoz kényszerítve Annie-re van utalva. Az asszony kezdetben kedves és gondoskodó, ám hamarosan felfedi valódi, pszichopata, hátborzongató énjét, és célja pedig nem más, mint hogy Paul átírja kedvenc könyvének befejezését. Ezért pedig képes a végsőkig is elmenni…

2. Ragyogás

Az Amerikai Filmintézet listáján minden idők 29. legjobb filmjéről, Stanley Kubrick vérfagyasztó thrilleréről nem egyszerű röviden írni. Szállóigék, zseniálisabbnál zseniálisabb jelenetek, képivilág és persze Jack Nicholson felejthetetlen játéka az, ami a magasságba emelte ezt az alkotást. Pedig maga King egyébként utálta. Na de nem állította senki, hogy a mester ízlése hibátlan.

A sztori pedig, hogy Jack Torrance, felettébb irritáló nejével, és csöppet para szemű kisfiával együtt beköltözik egy világvégi, télen teljesen lakatlan luxus hotelbe, ugyanis elvállalta, hogy karbantartja az épületet. Két meló között próbálna újra az írásra koncentrálni, de az unalmasan tengődő napok, a magány, az alkohol hiánya, de leginkább vérfagyasztó képzelgései szép lassan az őrületbe kergetik. Ennek végeredménye pedig minden idők egyik legikonikusabb filmjét eredményezte.

3. Állj mellém!

Kétség kívül ez King egyik legszolidabb története, és inkább egy kalandfilmnek mondható, mintsem thrillernek. Annak ellenére is, hogy a téma bizony kőkemény. A gyermekkor elhagyásán és a felnőtté válás első lépcsőfokain túl, az első halállal való találkozást boncolgatja. Adott négy barát, akik unalmas nyári szünidejüket töltik, egészen addig, mígnem hallanak egy eltűnt fiúról. Elhatározzák, hogy ők bizony előkerítik a szerencsétlenül járt srác hulláját. Tény, hogy nem a legpörgősebb moziról van szó, de egy biztos, kevés film képes így bemutatni a gyermekkor végét és a barátság fontosságát.

 


4. A remény rabjai

Természetesen nem maradhatott ki A remény rabjai sem, ami nemcsak irodalmilag emelkedik ki King zseniális regényei közül, hiszen számos nemzetközi filmes kitüntetéssel is büszkélkedhet: összesen hét Oscar-díjra jelölték, köztük a Legjobb film kategóriájában. Sőt, az IMDb szavazói szerint a világ legjobb filmje! Stephen King elárulta: gyerekkorában rengeteg börtön filmet nézett, és nem is rejti véka alá, hogy regénye ennek köszönhetően született meg. Állítása szerint a filmadaptációi közül ez a film nyerte el leginkább a tetszését. És hogy miért szeretjük ezt a filmet? Manapság talán lerágott csont, de ez a mozi megmutatja, mire képes egy igaz barátság. Nem véletlen hát, hogy Andy Dufresne szívfacsaró története egy örök életre az emlékezetünkbe vésődött!

5. Halálsoron

John Coffeyt két fehér kisgyerek meggyilkolásáért ítélték halálra, viszont a férfi egy cseppet sem tűnik gyilkosnak, ráadásul hamarosan nyilvánvalóvá válik: egy különös képességgel is rendelkezik. A világhírű író egyébként találkozott egy Coffey nevezetű egyetemi tanárral, és úgy megtetszett neki ez a név, hogy fel kellett használnia a regényében. Gondoltad volna, hogy 2007-ben ez volt az első King-film, ami megtörte a 100 millió dolláros bevételt? Viszont nemcsak a közönséget hódította meg a különös alkotás, hiszen az Akadémia négy jelölést is adott neki. A Halálsoron egy csodálatos alkotás, ami az értelmetlen gyűlölet és a kegyetlen rasszizmus ostobaságára világít rá.

6. Carrie

Brian de Palma alkotása megérdemelten véste bele magát a klasszikus horrorfilmek sorába. A gimnazista Carrie és elvakultan vallásos édesanyja szívszorító kapcsolata sokaknál kicsapja a biztosítékot, méghozzá olyannyira, hogy 2013-as remake-je labdába sem rúghat mellette! Ez volt a legelső King-regény, ami megfilmesítésre került, és valószínűleg ez akkora örömöt okozott az írónak, hogy a filmben szereplő gyűrűt ő maga ajándékozta Amy Irvingnek. King azt sem bánta, hogy a forgatókönyvírók átírták a film befejezését. Sőt, bevallotta: sokkal jobban tetszik neki ez a befejezés.

A Carrie tehát nemcsak a veterán horroríró egyik legkiemelkedőbb alkotása, joggal felállhat a horrorfilmek büszke dobogójára is!

 

 

Forrás: tasteofcinema
Képek: Tumblr
#CinemaKlub#stephen king#adaptáció#Toplista#lista#horror#jack nicholson#carrie#thriller

Címlapról ajánljuk