CinemaKlub

James Bond felett eljárt az idő: itt a fiatal utánpótlás?

Borda TamásBorda Tamás

2017. szeptember 14. 16:29

Ma startol a mozikban az Amerikai bérgyilkos, amiben a veterán Micheal Keaton mellett a nagyreménységű Dylan O’Brien is bemutatkozik főszereplőként! Kíváncsi vagy, hogyan teljesített a különleges páros? Mi eláruljuk!

Láttunk már számtalan akciófilmet, hallhattunk végtelen fegyverropogást, átélhettünk kegyetlenebbnél kegyetlenebb küzdelmeket: az Amerikai bérgyilkos mégis tud újat mutatni!

Miután Mitch Rapp (Dylan O’Brien) egy hirtelen jött merényletben elveszíti barátnőjét, elhatározza: véres bosszút áll szerelméért. A CIA hamarosan felfigyel a tehetséges fiúra, és felkarolja őt. A kiképzés alatt egyértelművé válik, hogy Mitch olyan képességekkel rendelkezik, amik hasznosnak bizonyulnak a jövőben, így a fiút élesben is bevetik. Tanulócsapatával bevetésről bevetésre jár, és szerelme emléke olyan színtű dühöt gerjeszt benne, hogy nem ismer határokat! Kiképzőtisztje (Micheal Keaton) több alkalommal is figyelmezteti: semmit se vegyen személyes ügynek. De vajon az összetört szívű fiú meg tudja fogadni a bölcs tanácsot?

Mitch karaktere épp olyan szeszélyes, mint maga a film: az idilli, romantikus nyitójelenet egy könnyed, szerelmes limonádéfilmet ígér, de egy szempillantás alatt minden a feje tetejére fordul! A néző ugrik egyet ijedtében, és nem győzi kapkodni a fejét.

 


Nagy kár, hogy az ilyen velőig hatoló fordulatok nem igazán köszönnek vissza a folytatásban, de a film ennek ellenére végig fenntartja az érdeklődést. Számos megdöbbentő jelenet kápráztatja el a nézőt: a hotelbeli harcjelenetre vagy a yacht-beli összecsapásra sokáig emlékezni fogunk még!

Az operatőri munka egyébként egyike azoknak, amik elvitték a mozi hangulatát: a kézi kamerás megoldások kifogástalanul fokozzák az akciójelenetek lendületét, a közeli felvételek pedig szívbemarkolóan hatolnak a néző aurájába! Ráadásul az akciódús képkockák tökéletes harmóniában állnak a könnyedebb jelenetekkel, amiben a néző felszusszanhat egy időre.

Dylan O’Brien karaktere tipikus szuperhős jellem: megy a saját feje után, és olyannyira makacs, hogy még a parancsokat is megszegi. Ebből természetesen számos problémája fakad, de tehetségének köszönhetően ideig-óráig egyedül is ki tud bújni az ellenség markai közül…

 


Határozottan kijelenthetjük: Dylan O’Brien a tinisorozat után megérett arra, hogy elismert hollywoodi színészként folytassa pályafutását! A fiatal fiú nemcsak a lányok szívét melengette meg, színészi alakítása előtt meghajtjuk fejünket.

Micheal Keaton pedig hozza a tőle megszokott formát: zseniális, mint mindig!  

 


A mellékszereplők között Taylor Kitsch, Charlotte Vega és Sanaa Lathan is feltűnik, de valljuk be: alakításaik elhanyagolhatóak.

A film tehát egy egyszerű, B-kategóriás mozinak tekinthető, így a cselekmény néhol túlságosan is kiszámítható, mégis tartogat olyan meglepetések, amire a néző egyáltalán nem számít!

Az Amerikai bérgyilkos ideális választás randikra is: a film nagy népszerűségnek fog örvendeni az igaz szerelmet kereső lányok, és az akciót kedvelő fiúk körében is.

Szerelmespárok, figyelem! Ha nincs még ötletetek a hétvégére, irány a mozi!
 

Képek: Freeman Film

#CinemaKlub#akciófilm#kritika

Címlapról ajánljuk