CinemaKlub

Még egy lépést tettünk az Oscar felé!

rtl.hurtl.hu

2017. január 30. 11:03

Mennyiben kell kagylóznunk az Oscar-gálát megelőző díjátadókon? Nemrég kiosztották a színészi kamara díjait, és az elmúlt 22 év tapasztalatait figyelve, nem szabad semmibe venni a győzteseket!

A SAG (Screen Actors Guild Award) díjátadó okozott némi meglepetést a filmes közösségnek, ugyanis nem minden a papírforma szerint alakult. Az eddigi gálák eredményei, valamint a múlt héten bejelentett Oscar-jelöltek névsora alapján egy eléggé biztos lista kezdett kialakulni a fejekben. Ennek azonban a színészi kamara díjai két nagyobb kategóriában is beintettek.

A legjobb férfi főszereplő kategóriájában mindenki Casey Affleck-et várta, aki A régi városban nyújtott alakításával már egy kazal díjat bezsebelhetett – köztük  a Golden Globe-bal. Ehhez képest a szintén Oscarra is jelölt Denzel Washington győzedelmeskedett a Fences főszerepével.

A másik meglepetés a majdnem legjobb film kategóriája - itt legjobb stáb néven fut a dolog: A számolás joga győzött.


Hogy ezek mennyiben vetíthetik elő, hogy a február 26-ai Oscaron, kik nyerhetnek? Maradjunk annyiban, hogy nem árt észben tartani az eredményeket, hiszen nem kevés átfedés van az Amerikai Filmakadémia és a színészi kamara tagjai között.

A The Hollywood Reporter összeszedte, hogy az elmúlt években mennyi kapocs volt a két díjátadó között!

A „Legjobb film” esetében az eddigi 22 évben csupán egyetlen film vihette haza az Oscart, amit a SAG-on egyáltalán nem is jelöltek, ez pedig Mel Gibson Rettenthetetlen-je volt. De még így sem kell leírni például a Kaliforniai álmot vagy a Holdfényt, ugyanis az eddigi 21 SAG győztes közül csupán 11 vihette haza a legjobb filmnek járó aranyszobrot az Oscaron.

És mi a helyzet a négy legfontosabb színészi díjjal?


Viola Davis Legjobb női mellékszereplő díja egyértelmű volt – ráadásul ugyanazokkal versenyzett, mint az Oscaron is fog. Eddig háromszor győzött a SAG-on, most pedig egy olyan szerepért kapott szobrot, amiért korábban már egy Tony-t is begyűjtött – hiszen a Broadway-n is előadta már ezt (a színészi kamara nagyja pedig biztosan látta őt a new york-i színpadon is).

Mahershala Ali a Holdfényben nyújtott alakításával győzhetett, és annak ellenére örülhetett ő, hogy ezt a díjat többségében a nagy veteránok szokták begyűjteni, de Jeff Bridges-nek ez most nem jött össze.


De nézzük, a számokat: az eddigi 22 SAG mellékszereplő győztes – 9 kivételével – az Oscart is megnyerte.

A Legjobb női főszereplő Emma Stone lett (Kaliforniai álom), míg a Legjobb férfi Denzel Washington (Fences). A két nagy kategóriában az elmúlt 22 évben csupán négyszer nem egyezett a SAG és az Oscar győztes! Utoljára 13 éve történt ez meg!

Mi a tanulság? Ideje jobban odafigyelni ezekre a díjátadókra is!
 

Forrás: The Hollywood Reporter, IMDb, Vanity Fair
Kép: InterCom

#CinemaKlub#SAG#díjátadó#oscar#győzelem#Filmek

Címlapról ajánljuk