CinemaKlub

Megvan, miért töri össze minden Disney mese a szívünket!

rtl.hurtl.hu

2017. január 27. 14:30

Elgondolkodtatok már azon, hogy minden ilyen gyerek történetben szinte ugyanaz a séma köszön vissza? Annyira meghatározó részei a cselekménynek, hogy legtöbbször bele se gondolunk, pedig eléggé sokkoló.

Egy igazán evidens dolog felett általában szeretünk átsiklani, ha Disney mesékről beszélünk, pedig szinte mindegyikben találkozhatunk ezzel a részlettel. Persze, valahol érthető, hiszen az atmoszféra megteremtéséhez, valamint a főhősök elmélyítéséhez ezek a momentumok nagyban hozzájárulnak – katartikus értelemben –, mégis egy gyerekeknek készült történetben eléggé morbid!

Miről is van szó?

Szinte mindegyik Disney hős csonka családban nőtt fel, vagy ha nem is abban, akkor elveszíti a szüleit.

Úgyhogy panaszkodhatunk itt a világmegváltó főszereplőkre és a megható hősködéseikre vagy éppen a bukdácsoló útkeresésükre, de valójában a készítők már az alapoknál elkaszáltak minket, és megadták a kezdő lökést a síráshoz.

Természetesen nem von le a mesék értékéből és a tényből, hogy sokunk gyerekkorának meghatározó részei lettek. Nem véletlen például, hogy egy rajongó egyetlen videóban összevágta a stúdió legszebb képeit. Azon azonban érdekes elgondolkodni, hogy miért van ennyi szomorúság és búskomor részlet ezekben a mesékben.

A Disney egyik producere a következővel magyarázta a dolgot:

„Azzal, hogy a karakternek nincs családja, arra ösztönzi az élet, hogy minél előbb felnőjön… Ez az az útkereszteződés, ahol mindannyian eldöntjük, hogy felnövünk vagy örökre gyerekek maradunk. És az a dolog, ami ebbe az irányba indítja a főhőseinket, sokszor a szülő távolléte vagy a halála.”


Értjük, értjük… mégis, picit mégis sokkoló lehet ez egy gyerek számára, már ha felfogja ezt az egészet.

Persze, az is közrejátszhat a dologban, hogy maga Walt Disney egész életében magát hibáztatta édesanyja haláláért, ezért is jelenhet meg ennyiszer a halál és a hiány motívuma a meséiben.

Vegyünk pár példát!

Bambi anyja meghal, Simba apját meggyilkolják, Maugli szülei a Dzsungel könyvében nincsenek meg, Tarzan szülei is meghalnak a szigeten, de a Dinó tesó Arlója is elveszíti az apukáját, sőt a mese egyik legszebb jelenete is erre épül a két barát között.

De még mehetünk tovább is: Dumbót egyedül neveli az anyukája és még tőle is elszakítják, Pocahontas anyja is meghalt még kiskorában, Ariel édesanyjáról semmit sem tudunk A kis hableányban, hasonlóan Belle anyukájához A szépség és a szörnyetegben.

De ha a klasszikus hercegnőkig megyünk vissza, ugyanez a helyzet, gondoljunk csak Hófehérkére, Hamupipőkére vagy az újabbak közül Aranyhajat elrabolják a szüleitől.

A lista szinte már végtelen, és a legsokkolóbb, hogy erre tényleg ritkán eszmélünk csak rá!

Forrás: filmschoolrejects

#CinemaKlub#disney#érdekesség

Címlapról ajánljuk