CinemaKlub

10 film, aminek a ZENE a főszereplője!

Juhász LucaJuhász Luca

2016. szeptember 30. 14:22

Mivel október 1-jén ünnepeljük a zene világnapját, összeszedtünk nektek néhány olyan filmet, amiben a zene fontos szerepet játszik! Ez a jelentéktelennek tűnő fogalom ugyanis ott van a mindennapjainkban és meghatározza az életünket.

Ahogyan azt már említettük, megpróbáltuk a muzsikát több oldaláról is megközelíteni, hogy egy kicsit átfogóbb képet kapjunk arról a bizonyos dologról, amely rengeteg filmrendezőt is megihletett:

1. Pop, csajok satöbbi

Ebben a témában talán az egyik alapműnek számító darab ez a ’90-es évekbeli klasszikus, amely Nick Hornby azonos című regényén alapszik és amelyben John Cusack egy nem túl jól jövedelmező lemezboltot vezet. Ahogyan azt a címe is elárulja, nem egyszerűen a dalok szeretetéről van szó, ugyanis ahogyan mindenki életében van meghatározó szerelem, úgy mindenkinek van szívének fontos slágere is.

2. August Rush - A szeretet szimfóniája

Egy nevelőotthonban felnőtt kisfiú, Evan nem tudja elképzelni az életét a zene nélkül. Azonban még a zenélésnél is jobban ragaszkodik ahhoz, hogy megtalálja szüleit, így hát elindul, ugyanis hiszi, hogy a zene összehozza az embereket, és ennek segítségével ő is rá lelhet a szüleire. Az izgalmas kalandok során bebizonyosodik, a zenével tényleg bármit egymás tudtára adhatunk.

3. CBGB

Egy az életben is létező klub New York-ban, melynek köszönhetően indultak világhódító útjukra olyan bandák, mint a Ramones, a Blondie, Sting and The Police és még sorolhatnánk. Az Alan Rickman által alakított Hilly Kristal mindennél jobban hitt a zene erejében, így mindenkinek esélyt adott, hogy bizonyítson. Legyen szó rock-ról vagy punk-ról, arról nem is beszélve, hogy a sok panasz ellenére is virágzott az üzlete és azóta is zarándok helynek számít a zenekedvelők körében a kultikus CBGB bár.

4. Egyszer

A keserédes történet egy fiúról szól, aki utcazenélésből él Dublinban. Nappal a közönségnek tetsző slágereket ad elő, éjszaka pedig saját szívszorító szerzeményeit. Felfigyel rá egy lengyel bevándorló lány. Mindketten zenerajongók, a fiú minden vágya, hogy saját albuma legyen, nemsokára pedig az is kiderül, számukra a közös nyelv a zene nyelve lesz.

5. Majdnem híres

Ha zenéről és filmről van szó, akkor Cameron Crowe tudja, miről van szó A kamasz zenekritikusi álmokat szövő William élete nagy lehetőségét kapja, mikor elkísérhet egy bandát a turnéjukon, közben pedig groupiek és rajongók sorával találkozik. A zene fanatikusoknak kötelező darab! Arról nem is beszélve, hogy a film forgatókönyvéért Crowe még az Oscar szobrot is hazavihette.

6. Rockhajó

A legjobb és legszórakoztatóbb brit színészeket felvonultató filmben egy hajón működő kalózrádió kerül a középpontba és annak lakói, illetve dolgozói. A Rádió Rock vezetője (Bill Nighy) mindent megtesz, hogy folytathassa a sugárzást, ugyanis a kalózrádiókra szörnyűi dők vártak akkoriban. A film tele van poénokkal, remek színészekkel és még szuperebb zenékkel!

7. Szerelemre hangszerelve

Mit csináljon egy tehetséges zenész lány (Keira Knightley), ha egy igazi rocksztár (Adam Levine) a kedvese, de a srácnak annyira a fejébe szállt a dicsőség, hogy nem foglalkozik vele? Illetve mihez kezdhet egy zenei producer (Mark Ruffalo), akinek romokban a magánélete, a kollégái pedig azt gondolják, akkor sem ismeri fel a jó zenét, ha fejbe vágják vele? Összeállnak és felvesznek egy albumot, hogy mindketten bizonyítsanak környezetüknek és persze leginkább önmaguknak!

8. Whiplash

Damien Chazelle-től és alkotásától volt hangos a tavalyi év Oscar szezonja és nem csak azért, mert a mozi egy zenekonzervatóriumba járó dobosról szól, hanem mert Miles Teller nevét örökre megjegyeztük, J. K. Simmons pedig olyan zseniálisan alakította a kegyetlen tanárt és karmestert, hogy azóta is rettegünk tőle. Az már csak hab a tortán, hogy végre megértettük, milyen az, amikor teljes alázattal csinálunk valamit.

9. Rocksuli

A vicces családi filmnek nem is gondolnánk, hogy mélyebb üzenete is van, pedig Jack Black és a srácok mindent megtesznek, hogy felnyissák a szemünket. Nem kell menőnek, vékonynak vagy kifejezetten okosnak lenned ahhoz, hogy rocksztár vagy popsztár lehess, ugyanakkor a zene szeretete és az, hogy rajongsz egy bandáért nem egyenlő azzal, hogy züllesz és elhanyagolod a sulit. Mindenki csinálja meg a háziját!

10. Csinibaba

Az egyetlen magyar film a listánkon a táncdal fesztiválok korát idézi, amikor is egy csapat fiatal fiú a Ki mit tud? megnyerésétől reméli, hogy átlépheti a vasfüggönyt. Van benne minden: kóla, Édes élet, habverők dobverők helyett és persze, ha kicsit szomorkás lenne a hangulatod, mindenképpen nézd meg Tímár Péter fimjét!

Képek:tumblr.com

#CinemaKlub#Filmek#lista#érdekesség#Cameron Crowe#mark ruffalo#jack black#alan rickman

Címlapról ajánljuk