CinemaKlub

Feledhetetlen Oscar-pillanatok: kalandozzunk a legek világában!

Juhász LucaJuhász Luca

2016. február 21. 17:00

Nemsokára itt a 88. Oscar-gála, úgyhogy összeszedtünk pár érdekességet, ha lemaradtatok volna néhány botrányról, szerelmi vallomásról, vagy esetleg egy jó pizzázásról az eddigi ceremóniák során.

A díjátadó nem mindig úgy zajlott, ahogy azt már megszokhattuk. Évtizedekig nem közvetítette sem rádió, sem pedig televízió. Nem volt szokás méregdrága ruhákban és ékszerekben vonulni, állandó helyszíne sem volt az eseménynek egészen 2002-ig, azóta rendezik meg minden évben a Kodak színházban. A győztesek sem ünnepeltették magukat, sőt a nyertes nevét tartalmazó boríték használata is csak 1940-ben lett bevezetve. Ugyanebben az évben megismételhetetlen pillanatként az Oscar-történetében először és mindezidáig utoljára, az Egyesült Államok akkori elnöke (Roosevelt) üzent az Akadémiának. Egyszóval az Oscar, mint intézmény nem létezett. A történelmi pillanatok sora pedig itt még nem zárult le.

Így a 88. Oscarhoz közeledve röviden áttekintjük, hogyan is jutottunk el idáig. Lássuk, milyen „legek” kapcsolódnak a díjátadóhoz!

1-2. Legjobb illetve legrosszabb nyitány:
 

Kezdjük az elején: a legjobb nyitány címét Hugh Jackman kapja. Kedvenc Farkasunk dalba foglalva és tánccal kísérve adta elő a legjobb film kategória jelöltjeit, a ceremóniára varázsolva ezzel a Broadway hangulatát (nem mellesleg, valószínűleg ő kaphatná a legdögösebb host címet is). Sajnos nem csak legjobb, hanem borzalmasan rossz nyitánya is volt már a gálának. A kategória győztese Rob Lowe, aki 1989-ben nem sokkal azután, hogy kikerült egy házi videó, amin egy tizenhat éves lánnyal szerepel, képes volt duettet énekelni magával Hófehérkével.

3. Legtöbb díjat nyert:
A mesebeli hercegnő „szülő atyja” is emlékezetes Oscar szempontból, hiszen Walt Disney tudhatja magáénak az eddigi legtöbb szobrot. Disney a Hófehérke megalkotásáért egyszerre nyolc díjat is nyert: kapott egy nagy és hét kisebb szobrocskát utalva a törpékre. Az Akadémiának úgy néz ki, akkor még volt humora.

4. Legfiatalabb győztes:
Az apróságokat nem csak elméletben, valójában is díjazzák. A legfiatalabb nyertes Tatum O’Neal, aki mindössze tízéves volt, amikor megkapta a szobrot a Paper Town-ban nyújtotta alakításáért.

5. Legidősebb győztes:
Mindenki ismeri a mondást: „Nem csak a húszéveseké a világ!” Az Akadémia kifejezetten kedvez az idősebb korosztálynak. Pár éve Adrian Brody győzelme a Zongoristával is meghökkentette még a világot, a színész ugyanis ”csak” harminc éves volt. Éppen ezért az Oscar könnyen landolhat olyan sztároknál, akik már életük alkonyán vannak. A legidősebb győztesnek járó címet rögtön ketten kapják, mivel mindketten azonos korban vették át a díjat: Jessica Tandy és Christopher Plummer nyolcvankét évesek voltak, amikor a megtiszteltetés érte őket.

6. Legmodernebb díjátadó:



Sajnos be kell látnunk, hogy gyakran éri kritika az Akadémiát, hogy konzervatív és hogy a díjátadó régimódi. Ezt szakította meg 2014-ben Ellen Degeneres, aki lazán rendelt egy pizzát, megkínálva belőle a sztárokat és nem szerette volna azt sem, ha Bradley Cooper kimarad belőle. Emellett mondhatni divatba hozta a csoportos szelfizést, amiről sajnos a mi Leónk lemaradt, mint tudjuk nem csak erről, de legyen ez egy másik topik. Annyi bizonyos, hogy ez valóban történelmi pillanat volt.

7. Legnagyobb küzdelem:
 

Ahogyan az is, mikor két legenda csapott össze az Oscar-on. Igen, majdnem minden évben megküzdenek a jelöltek az elismerésért, de most vehetjük szó szerintinek a bunyót. Sylvester Stallone és a világ legismertebb ökölvívója Muhamed Ali így vezették fel 1976-ben a Rocky című filmet.

8.  Legbotrányosabb díjátadó:
Míg ez tulajdonképpen egy ünnepélyes pillanat volt az Oscar történetében, addig sajnos be kell látnunk, hogy az esemény nem telhet el botrány nélkül. Ha pedig az olasz macsóknál tartunk, itt van Marlon Brando példája, aki amellett, hogy visszautasította díját a Keresztapáért, egy indiánruhába öltöztetett (nem is apacs, mint utóbb kiderült) fiatal lányt küldött maga helyett. Tiltakozva az amerikai őslakosokkal való bánásmód ellen.

De ilyen volt 1974-ben az a harminchárom éves meztelen férfi is, aki a vietnámi háború elleni demonstrációként futott el David Niven mögött, aki a legjobb film győztesét jelentette be. Nagy port kavart Roman Polanski díjazása is, a rendező ugyanis nem vehette át az aranyszobrot, mivel akkoriban házi őrizetben volt.

9. Legnagyobb Oscar-kerülő:
Marlon Brando nem az egyedüli, aki nem vette át az Oscar-t, ugyanis Woody Allen is nagy Oscar-kerülő hírében áll. Az egyébként többszöri nyertes rendező, forgatókönyvíró és színész (nevezhetjük pusztán polihisztornak is), eddig csupán egyszer tett kivételt, amikor 2001. szeptember 11-e miatt New York városáról készült montázzsal emlékeztek meg a történtekről.

Ó, és persze említhetnénk egy másik Oscar-kerülőt is, bár az ő esetében a helyzet inkább fordítva van. Mindenki kedvenc mém szereplője, Leonardo DiCaprio évek óta jelölve van, de eddig még nem kaparinthatta meg a szobrot. A színész bizonyára már remegve várja és most már mi is, hogy a híres mondat: ”Oscar goes to..” az ő nevével fejeződhessen be. Talán, idén végre mindez beteljesülhet.



Persze, ehhez képest Meryl Streepet (a színészet istennőjét) már 19-szer jelölték. Mindenkinek inkább ez az óriási szám van meg a fejében. Az már kevésbé, hogy arányait tekintve Meryl az egyik legnagyobb vesztese a díjátadónak, hiszen ehhez képest "csak" háromszor ítélték oda neki a szobrocskát.

10. Leglelkesebbek:
Miután a híres mondat elhangzik, a nyertes neve pedig kiderül, jön az ömlengés, a tapsvihar és persze a hollywood-i giccs. Nincs mit tenni, néhány színész köszönőbeszéde már önmagában díjat érdemelne. Idén ismét megkísérelik lerövidíteni a köszönetnyilvánítások hosszúságát, kíváncsian várjuk az új módszer hatásos lesz-e. Cuba Gooding Jr. és Julia Roberts esetében évekkel ezelőtt nem sikerült lefaragni belőlük. Előbbi a beszéd megadott idejének lejárta előtt nem sokkal, csakhogy biztosan végig érjen, hadarni kezdett, míg végül nem lehetett érteni semmit. Aztán mindezt egy váratlan szaltóval koronázta meg. Utóbbi pedig felszólította a karmestert, hogy ne merészelje félbeszakítani a mondandóját.

11. Leglátványosabb Oscar-díj átvétel:
 

Nemcsak a köszönetek, a pódiumig vezető út is lehet elég látványos. 1999-ben Roberto Benigni, Az élet szép főszerepével nyerte el a szobrot. Mivel az Oscart amúgy is nehéz megkapni, úgy döntött megkönnyíti helyzetét és a közönség székeire felmászva ugrált végig a színpadig.

Más mutatványosok is feltűntek már a gálán, Jack Palance hetvenhárom évesen a régóta áhított aranyszoborral egykezes fekvőtámaszt csinált a színpadon, miután bejelentették győzelmét.

12. Legnyálasabbak:



A sztárok bizony gyakran képesek megfeledkezni magukról. Jól példázza ezt Adrian Brody győzelme, amikor önkívületi állapotában lesmárolta mellette álló kolléganőjét Halle Berry-t. Angelina Jolie-nak pedig a testvérével volt egy bizarr csókja. A színésznő egyébként meg is nyerte a legjobb női főszereplő díját, és előbbi furcsaságot tetézve, lelkesen osztotta meg a közönséggel örömét, miszerint szerelmes a bátyjába.

13. Legkitartóbb taps:
Vannak olyan színészek, akiknek megszólalniuk sem kell ahhoz, hogy azzal mindent elmondjanak. Charlin Chaplin életmű Oscar-díjának átvétele ilyen volt. A legendának csupán annyit kellett tennie, hogy felsétált a színpadra, a nézőtéren pedig mindenki állva tapsolta tizenkét percen keresztül.

14. Legszomorúbb pillanat:  
Bár semmi kétség nem fér Chaplin zsenialitásához, előfordult, hogy valakinek sajnos már nem adatott meg, hogy átvegye az őt megillető szobrot. Ez történt Heath Ledger poszthumusz Oscar-díja esetében is. A ceremónia talán legmeghatóbb és legszomorúbb pillanat mindezidáig. A fiatal tehetség aranyszobrát családja vette át.

15. Legnagyobb bukás:



Ha valaki, akkor Jennifer Lawrence mesélhetne a duplázásokról. Neki ugyanis két egymást követő évben is sikerült. Persze nem nyerni, ahogy azt jó pár évvel előtte Tom Hanks tette. Csupán csak elesnie. Már említettük, göröngyös az út az Oscarig, de mi sem gondoltuk volna, hogy ennyire! Lawrence kisasszony előbb győzelemtől ittasan esett hasra a lépcsőben, mielőtt átvette volna az szobrot, a következő évben pedig már a bevonulás során sikerült megbotlania a vörös szőnyegben. Nem értjük, miért műveli ezt az Oscar a színésznővel.

16. Legszerencsétlenebb jelölt:
Nem mindenki mondhatja magát ilyen szerencsésnek. A Columbóként ismert Peter Falk a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában volt jelölve, ahogyan a vele megegyező keresztnevű Peter Usinov is. Az Oscar-t az utóbbi színész kapta, ám Falk már a keresztneve hallatán felpattant székéből. Szegény Columbo, elég kínos lehetett!

17. Az Oscar által legelhanyagoltabbak:
Van, aki még nála és Leónál is rosszabbul járt! Oké Leónál nem lehet. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy Brad Pitt egyetlen Oscar-díját producerségért kapta, illetve, hogy Mickey Rourke nagy visszatérése, a Pankrátor is megérdemelte volna a szobrot. Főleg, mert az akkori nyertes, Sean Penn is megemlítette beszédében, hogy bizony az egykori szépfiúnak járt volna a díj. Persze még sorolhatnánk az igazságtalanul odaítélt Oscarokat, ahogyan a nem méltatott tehetségeket is.

18. Legnagyobb magyar sikerek:



Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mi magyarok milyen sikereket értünk el az Oscar kapcsán. Hiszen magyarok építették Hollywoodot és szívesen gondolunk arra is, hogy ahhoz, hogy sikeres légy nem elég, ha tehetséges vagy, magyarnak is kell lenned.

Lássuk, kik azok, akikre büszkék vagyunk!

A nemrégen elhunytZsigmond Vilmos 1978-ban kapta meg a legjobb operatőrnek járó aranyszobrot a Harmadik típusú találkozások-ért. Majd A Légy lett az első magyar Oscarral kitüntetett alkotás. Készítője Rófusz Ferenc politikai okokból azonban nem tudott jelen lenni az ünnepélyen, így a Hungarofilm akkori elnöke Dósa István, Rófusznak adva ki magát vette át a díjat. Ezek után az amerikai rendőrség rátörte hotelszobáját és visszaszerezte az eltulajdonított szobrot.
Pár év elteltével Szabó István Mephistója nyerte a legjobb külföldi filmek versenyét. Idén ebben a kategóriában küzd az első magyar Golden Globe-díjas alkotás, a Saul fia.

Február 28-án tehát ismét Oscar-díj átadás, ahol együtt izgulhatunk Nemes Jeles László filmjéért, a Saul fiáért és várhatjuk a következő felejthetetlen pillanatokat!

Képek: Tumblr
#CinemaKlub#oscar-díj#legek#pillanatok#mozi#film#díjátadó#jelöltek#beszédek

Címlapról ajánljuk