CinemaKlub

10 romantikus film, amit bármikor megnéznénk!

rtl.hurtl.hu

2016. február 14. 15:00

Idén is eljött a szerelmesek ünnepe, úgyhogy gyorsan végiggondoltuk, milyen filmekkel lehetne a legjobban bekuckózni a takaró alá, kettesben, boldogan, egy nagy bögre teával a kezünkben.

Rengeteg ilyen film van, ezt szögezzük le, mielőtt belevágnánk a válogatásba. Jószerivel a választás maga is lehetetlennek tűnhet, főleg, ha bekorlátozzuk magunkat.

Először is, vannak az egyértelmű filmek, amelyekbe konkrétan lehetetlen nem belefutni. Legyen az a Titanic, a Micsoda nő, a Dirty Dancing, a Ghost vagy éppen A szerelemünk lapjai. Sőt, Gary Marshall Valentin napja tűnhet a legegyértelműbbnek. Mindegyik klasszikus. Viszont vannak nem feltétlenül egyértelmű opciók is, mint például a Blue Valentine, a Rettenthetetlen vagy az Amélie csodálatos élete. Hogyan válasszunk?!

A végletek és a számok csapdájába sétáltunk tehát. Pont ezért, megpróbáltunk a szélsőségek között cikázni, és nemcsak a legújabb – Oscar-díjra is jelölt – szerelmi háromszög, de frissen kijött romkomok, tini szerelmi drámák, megunhatatlan musicalek és persze újragondolt örökzöldek is a listánkra kerültek.

Brooklyn



John Crowley rendezése egy igazi fellélegzés a nyáltengertől és kliséktől roskadozó filmvilágban. A szerelem nyelvére lefordítva igyekszik közelebb hozni a nézőhöz egy még fontosabb dilemmát: hol van az otthonom? Mégis hogyan választhat egyetlen lány két világ – a szülőhazája, Írország és a fogadott új világa, Amerika – között?

A Saoirse Ronan főszereplésével készült dráma egy kifejezetten humoros, ugyanakkor végtelenül megindító történet egy lányról, aki két férfi ígéretes szerelme között őrlődve dönt két lehetőség között. De nem kell félreérteni, ez nem egy Alkonyat-szintű szerelmi háromszög, jóval több annál. Egy fontos korrajz is az ’50-es évek Brooklynjáról.

Csillagainkban a hiba



A film, amivel Shailene Woodley még A beavatottnál is nagyobb ismertséget vívott ki magának, Ansel Elgortról nem is beszélve. Elsőre nem ez lenne a tipikus választása az embernek egy romantikus estén, viszont azt meg kell hagyni, hogy kihagyhatatlan történet. Annak ellenére is, hogy a nézők 90%-a úgy jött ki a mozikból, hogy a százas zsebkendő csomag is kósza viccnek tűnt csupán. A könnyek királynője ez a film, amely egy rákos lány mindennapjait, azon túl pedig első szerelmét meséli el nekünk.

500 nap nyár



Nálunk ez az örök kedvenc. Joseph Gordon-Levitt és Zooey Deschanel közel sem hétköznapi történetét bármelyik nap megnéznénk, annak ellenére is, hogy … „ez nem egy szerelmi történet, ez egy történet a szerelemről”. Vagyis, hogy milyen azt hinni, megtaláltad a nagy Ő-t, miközben csak elvakultan csodálsz egy másik embert, és annak minden tulajdonságát, amit lehet, hogy csak Te találtál ki magadnak. Nagyon igaz és fájdalmasan vicces romkom a javából.

Moulin Rouge



Egy keserédes musical, melyben Nicole Kidman és Ewan McGregor is bebizonyíthatta, hogy nem csak fantasztikus színészek, de kitűnő énekesek is. A kurtizán és a bohém író románca egy „színházi darab” megalkotásával párhuzamosan halad a végkifejlet felé, olyan zenei montázsokkal fűszerezve, mint az Elephant Love Medley, a Roxanne vagy éppen a Come What May.

Baz Luhrman képi világa túlcsordul a giccstől és a mesterkéltnek ható látványtól, azonban be kell vallanunk: sosem vonzott minket ennyire a túlkapás. Másik filmjét, A nagy Gatzby-t is ugyanez jellemzi, amit szintén a szívünk közepébe zártunk.

Büszkeség és balítélet



A kosztümös filmek… nem tudjuk, hogy miért, de úgy tűnik, hogy a legtöbb nőben genetikailag kódolták, hogy bizseregni kezdjenek az ilyen alkotások láttán. És mi is így vagyunk ezzel. Legyen az a Colin Firth-féle klasszikus, vagy a Keira Knightley-val újragondolt feldolgozás… mindegyik jöhet. Sőt, az utóbbi idők másik – sajnos keveset emlegetett – filmje, a Jane Eyre, amelyben Michael Fassbender és Mia Wasikowska lebegnek a szerelem hullámhosszán (hopp, egy újabb elrejtett film…).

A pasiknak viszont jó hír, hogy ha már elegük lenne a kimért, jókislányos sztorikból, hamarosan érkezik a mozikba a Büszkeség és balítélet meg a zombik, ahol a Bennet lányok neveltetése inkább szólt a kaszabolásról, mint a jó parti elfogásáról.

Szenvedélyek viharában



Brad Pitt. Pont. Kell ennél több? Jaaaa, még több Brad Pitt? Akkor még jöhet a Ha eljön Joe Black is, nemde?

Egyszerűen bonyolult



Nancy Meyers minket mindig megvesz kilóra. Komolyan. Imádjuk, ahogyan az idősebb generációról mesél, méghozzá viccesen, őrjítő helyszínekkel és zseniális színészekkel a főszerepben. Az Egyszerűen bonyolult Meryl Streep, Alec Baldwin és Steve Martin szerelmi hármasáról szól, megfűszerezve John Krasinksi vitathatatlan komikusi valójával. Ehhez hasonlóan imádnivaló filmje még Diane Keatonnel és Jack Nicholsonnal a Minden végzet nehéz. Lehet ezt a rendezőnőt nem szeretni?

Szerelem és más drogok



Jake Gyllenhall és Anne Hathaway ebben a filmben picit kifordítva, megújítva, de az Édes novembert (Charlize Theron, Keanu Reeves) hozzák elő újra: egy karrierista férfi és egy első látásra különc lány szerelme, amely mögött sokkal mélyebb problémák húzódnak meg. A Parkinson-kórral küzdő lány először nemet mond a sármos férfi udvarlására, azonban a helyzet később jócskán átalakul…

A nő



Félelmetes belegondolni, hogy egyszer annyira az internet és a technika rabjaivá válunk, hogy akár arra is képesek lennénk, hogy egyedül, csakis velünk, sőt szerelembe esve velük éljük le az életünket. A Joaquin Phoenix főszereplévésel és Scarlett Johansson hangjával készült film, egyszerre édes és komor. A színvilágával persze próbálja feledtetni, hogy az itt felbukkanó érzelmek a legelkeserítőbb jövőt vázolják fel az emberiségnek, mégis talán pont ezért nem szabad kihagyni. Bónusz: egy Phoenix-Johansson duett.

Mielőtt felkel a nap



Amikor a véletlen két lelket egymás mellé sodor, azonban a távolság és az elválás árnyékot vet a bimbózó szerelemre. Olyannyira nem lehet megállni, hogy rögtön a második és a harmadik részt is ledaráljuk vele együtt.

+ Deadpool



Csak hogy a végére megnyugodjunk, felengedjünk és a poénszintünk is egyensúlyba kerüljön. Kicsit sarkítunk ugyan, hiszen a Ryan Reynolds főszereplésével készült szuperhős mozi – kritikánk itt –, inkább az akció kategóriában állná meg a helyét. Azonban a maga kifacsart módján ez is csak egy jól ismert szerelmi történet…

Képek: Tumblr
#CinemaKlub#top10#valentin nap#mozi#film

Címlapról ajánljuk