Cápák között

Dr. Varga Eszter: Sikeres nőként úgy érzem, mindenképp szükséges egy támogató férj jelenléte

Takács NoémiTakács Noémi

2024. február 7. 13:28

Dr. Varga Eszter a Cápák között befektetője elsősorban mindig saját magának akart megfelelni. A bankárból lett vállalkozó és coach az rtl.hu-nak adott interjújában többek között arról beszélt, miért tartja fontosnak a női nézőpontok érvényesülését a vezetői döntésekben, de szóba került az is, hogyan ismerkedett meg a férjével, és egy stabil, támogató párkapcsolat hiánya hogyan gátolhatja egy nő karrierjét.

Kislányként ki volt a példaképed, kik inspiráltak téged?  

Az édesapám mindenképp, ő azt mondta, hogy a tanulás a legfontosabb. Ha abba kellő időt és energiát fektetünk, akkor bármit elérhetünk. Édesanyám is nagyon meghatározó példakép volt számomra gyerekként. Az a támogató, elfogadó attitűd és a túláradó szeretet, amit biztosított számomra, nagyban hozzájárult a fejlődésemhez. 

A mai napig úgy gondolom, hogy édesapám szellemi támogatása és édesanyám érzelmi biztonságot nyújtó nevelése biztosították számomra azt az alapot, aminek köszönhetően ott tartok, ahol.


Mikor döntöttél úgy, hogy karriert szeretnél építeni?  

Mindig jó akartam lenni. Legyen szó akár egy dolgozatról, félévi bizonyítványról, első munkahelyről, számomra mindig az volt a legfontosabb, hogy a magam mércéje szerint jól teljesítsek. A legnagyobb főnököm saját magam vagyok. A belső elvárásaim mindig sokkal magasabbak voltak, mint a külső követelmények. Visszatekintve úgy látom, hogy kisebb és kevesebb erőfeszítéssel is elértem volna a céljaimat, de már a szatymazi általános iskolában is olyan közegbe kerültem, amiből végül nagyon sokan sikeresek lettünk. Úgy gondolom, hogy a biztos alapoknak köszönhetően a szorgalom és a kitartás kisiskolás korom óta meghatározó jegyei a személyiségemnek. Középiskolásként és egyetemistaként pedig egyre jobban kezdett érdekelni a pénzügy világa, ez az érdeklődés pedig párosult a maximalizmusommal, így egyenes út vezetett a karrierépítés felé.

A pénzügyi szektorban fiatal pályakezdő nőként milyen kihívásokkal szembesültél?

Különösebb akadályokkal csak azért, mert nő vagyok, nem találkoztam a pályám elején. Természetesen értek kudarcok, de mindig is azt vallottam, hogy 

nyerni lehet, de bukni muszáj. 

Ez különösen igaz az üzleti világban, hiszen a pénzügyi szektor az a terület, ahol szinte minden döntésével hatalmas kockázatokat vállal az ember. A karrierem kezdetekor is rengeteget dolgoztam, hatalmas elvárásokat támasztottam magam felé, és a kitartásomnak és az akaraterőmnek köszönhetően nagyon gyorsan tudtam felfelé haladni a ranglétrán. Volt olyan, hogy a bankban, ahol dolgoztam egyszerre két pozícióval is előrébb léptettek. Ami érdekes és egyben megtisztelő is volt számomra, hogy a vezetői pozíciókat sosem én pályáztam meg, hanem mindig felkértek rájuk. Így kerültem a Raiffeisen Bank nagyvállalati hitelezési igazgatói pozíciójába is.

Régóta mozogsz a magyar üzleti világban. Hogy látod, elfogadóbb lett a környezet a női felsővezetőkkel szemben? Átéltél már negatív diszkriminációt amiatt, hogy nő vagy?

Sosem tapasztaltam sem a banki szektorban, sem a befektetőtársaim felől diszkriminációt vagy megkülönböztetést a női mivoltom miatt. Viszont az egyértelműen kirajzolódik, hogy ma Magyarországon a női vezetők aránya – legyen szó akár az üzleti szféráról, akár a közigazgatásról – nagyon alacsony, és szerintem ezen változtatni kell. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ott van mellette a család és a gyerekvállalás is, vagyis a láthatatlan munka, ami sosincs beárazva.

A férjed mennyire támogatott a szakmai céljaid elérésében?

A férjemmel, Péterrel már 25 éve együtt vagyunk, ráadásul munkakapcsolat révén ismerkedtünk meg, mivel ő is egyike volt a banki ügyfeleimnek. Ő azt mondta, hogy a megismerkedésünk első pillanatában belém szeretett, mert bennem megtalálta azt a partnert, akivel a világ összes dolgáról el tud beszélgetni. Az intellektuális kapcsolódás és a nyitott kommunikáció pedig mindkettőnk számára nagyon fontos a mai napig. Sikeres nőként úgy érzem, mindenképp szükséges egy támogató férj jelenléte, de ez fordítva is igaz.

Ha az ember mögött nem áll egy biztató társ, akkor rengeteg energiát elpazarol az otthoni hatalmi harcok megvívására, ami nagy gátakat szabhat a kiteljesedésben és a sikerek elérésében.
 

Hogyan kezeled a munka és a magánélet egyensúlyát?

Amikor reggel munkába megyek, már az út alatt is dolgozom. Telefonokat intézek, időpontokat egyeztetek, viszont arra kifejezetten ügyelek, hogy hazafelé már semmilyen munkával kapcsolatos üggyel ne foglalkozzak. Sok idő és tudatos odafigyelés kellett ahhoz, hogy megtanuljam a munkahelyi pörgést a küszöbön hagyni, amikor hazaérek a családomhoz. Úgy érzem, sikerült kialakítani egy olyan napi ritmust, ami a munkára nézve is hatékony és a családnak is kellő teret biztosít.  

Hogyan választod el az üzletasszony és az édesanya szerepet magadban? Milyen értékeket szeretnél mindenképpen átadni a gyerekeidnek?  

Van egy pszichológiai teszt, ami azt méri, hogy az ember felvett és valós személyisége mekkora mértékben tér el egymástól. Én ezt a tesztet már több alkalommal kitöltöttem, és az eredmény mindig azt tükrözte, hogy nagyon önazonos személyiség vagyok. Édesanyaként és üzletemberként is nagyon fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat előtérbe helyezni. Nyilván máshogy beszélek egy ügyféllel, egy mentorálttal, mint a saját gyerekemmel, azonban a segítőszándék és a fejlődés támogatása mindkét szerepkörben jellemző rám. 

Szerintem a gyerekeim kifejezetten nehéz helyzetben vannak a világ jelenlegi gazdasági helyzetét, illetve a klímaválságot tekintve.
 

Azonban hiszem azt, ahogy minden generáció megoldotta a saját problémáját, ők is meg fogják ugrani a saját kihívásaikat. Amit nagyon fontosnak tartok átadni számukra, az az alázat és a szorgalom, mert úgy érzem, én is ezekből a tulajdonságaimból profitáltam a legtöbbet.


A tapasztalataid alapján, milyen előnyökkel járhat a női szemszög – például az empátia vagy a kapcsolatépítés előtérbe helyezése – a befektetési területen?

Én tyúkanyó típus vagyok, nagyon könnyen tudok kapcsolódni emberekhez, szerintem nem ügyek vannak, hanem emberek és emberi kapcsolatok. Nagyon motiváló és megoldásközpontú vagyok, szeretem látni, ahogy az ügyfeleim és mentoráltjaim fejlődnek. Továbbá, ha kicsit kitágítom ezt a kérdést, és közelebbről megvizsgáljuk azoknak az országoknak a helyzetét oktatás- vagy akár közegészségügyileg, ahol a női vezetők nagyobb arányban vannak jelen, 

akkor láthatjuk, hogy a női nézőpont valójában milyen pozitív hatással tud lenni egy nagyobb közösség vagy akár egy egész ország fejlődését tekintve.  

#Cápák között#rtl#dr. varga eszter#bankár#coach#üzletasszony#befektető#párkapcsolat#férj#házasság#Karrier#időbeosztás#magánélet#Életmód#üzlet#Gazdaság#ma

Címlapról ajánljuk