Bulvár

Azahriah felháborodott kirohanása: „Semmi közöm se nekem, se Szobónak ehhez!”

rtl.hurtl.hu

2024. január 20. 11:19

A magyar popkultúra két csillagát, Azahriah-t és Szoboszlai Dominikot kombinálták össze a mesterséges intelligencia bevetésével. Online lapok azonban hamisan tálalták a hírt.

Kétségtelenül a magyar kultúra két legnagyobb fiatal hőse most Azahriah, a telt házas arénakoncertekre készülő zenész és Szoboszlai Dominik, a Liverpoolba szerződtetett csodacsatár. Nem csoda, hogy sok helyen nagyot ment a héten a hír, miszerint ők ketten valamiféle közös dalba foglaltattak bele. A dal három napja jelent meg a YouTube-on azzal a címmel, hogy AZAHRIAH x SZOBOSZLAI - Azi meg a Szobó (AI VOICES, MIND1 COVER) – azóta több mint félmillióan látták. 

És mint a videó alatti leírásból is kiderült, „Azi meg a Szobó” hangját is mesterséges intelligenciával generálták, azaz a valóságban nem énekeltek együtt.

A YouTube-on a dal alá kommentelőket láthatólag nem zavarja a mesterséges intelligencia szerepvállalása, libabőröznek, és azt írják, hogy ezt akarják hallgatni a nyári foci-Eb-n. Úgy tűnik, nem sokan veszik tudomásul, hogy valójában nem a két bálvány énekel.

Azahriah pénteken az Instagramon 24 órás sztoriban intézett kirohanást a hírről beszámoló online lapok ellen – írta a 168ora.hu. A zenész azt nehezményezte, hogy 

mindegyik híroldal úgy hozta le ezt a hírt, hogy valahogy »megviccelje«, »ugrassa« az átlag plebet, aki a Facebook előtt ülve szembetalálja magát azzal a hírrel, hogy »Azahriah közös dala Szobóval«, »Szobóról énekel Azahriah« és hasonló fél-igaz sorokkal próbálják kényszeresen behúzni a kattintókat, és sehol nem volt leírva az igazság, ami az, hogy ez gép, és semmi közöm se nekem, se Szobónak ehhez.

Hozzátette, egyedül a Telex volt képes „leírni telibe a tényszerű valóságot, nem sunyiskodtak azzal, hogy hogy lehet úgy átfogalmazni ezt a hírértéket nem tartalmazó eseményt, hogy minél több kattot behúzzanak”. 

A videó alapján mindenki eldöntheti, mennyivel jobb a hús-vér Azahriah teljesítménye, mint a mesterséges intelligenciáé, illetve azoké az embereké, akik az alábbi szám szövegét és zenéjét szerezték (mert azt nem AI, de nem is Azahriah írta):


Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

#Bulvár#Azahriah#szoboszlai dominik#mesterséges intelligencia#dal#youtube#ai#álhír#fake news

Címlapról ajánljuk