Bulvár

Galéria: Ambrus Attila ellopta a show-t a fonyódi kolbászfesztiválon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 13. 10:20

A Balaton déli partján botlottunk bele a hétvégén az immár 11 éve mintapolgárként élő viszkis rablóba, aki saját készítésű kerámiáit árusította a fonyódi kolbászfesztiválon. Ambrus bódéjánál folyamatosan hosszú sor kígyózott, a vásározók vitték az egykori csíkszeredai hokis bögréit, korsóit, pálinkás flaskáit mint a cukrot, szűnni nem akart az autogramot, közös szelfit kérők áradata. (A fenti képre kattintva galéria nyílik Fonyódon készült képeinkből.)

Ambrus Attila, vagy ahogy egy ország ismeri, a „viszkis rabló”, 2012 januárjában szabadult a börtönből, azóta igyekszik mintapolgárként élni. Az Esztergom mellett élő, jó útra tért bankrabló viszonylag sokat járja az országot, ugyanis kisebb-nagyobb vásárokon árulja saját készítésű kerámiáit: csuprokat, bögréket, vázákat, tálakat, flaskákat.

Szombaton a Balaton déli partján botlottunk az 55 éves egykori csíkszeredai jéghokisba, aki ezúttal a fonyódi kolbászfesztiválon állította fel standját. Nem túlzás, a legnagyobb tömörülést az ő bódéjánál láttuk, szinte alig lehetett odaférni portékáihoz: nem nagyon akadt olyan vásározó, aki ne ismerte volna fel a viszkist, rengetegen dedikáltatták vele a könyvét, illetve a helyben vásárolt kerámiákat, és számtalan közös szelfi is készült vele.

Ambrusnak mindenkihez volt egy-két jó szava, minden egyes eladott kerámiához adott szóbeli használati utasítást, például hogy nem szabad lobogó vizet önteni beléjük, mert bepókhálósodik a máz. 

Családos emberként, két kisgyerek apjaként keményen dolgozik, piacozós napjain akár 12-16 órát is. Korábban azt mondta, hogy múltjára egyáltalán nem büszke, de a jelenére annál inkább. Ahogy azt az RTL Fókusznak mesélte:

Én elsősorban arról szoktam beszélni, hogy hogyan rontottam el az életemet, és hogyan tudtam a nulláról, illetve a dupla nulláról felállni. És attól vagyok talán hiteles, hogy nem a könyvekből tanultam ezeket a dolgokat, hanem az élet megégetett, és a saját nyomorúságomat, a saját konklúzióimat, a saját tanulságaimat szoktam elmesélni.
 

 

#Bulvár#képgaléria#ambrus attila#viszkis#viszkis rabló#kerámia#kézműves#vásár#fonyód#kolbászfesztivál

Címlapról ajánljuk