Bulvár

Hajószerencsétlenség, kényszerkannibalizmus, megszületett az „antikrisztus” – csupán ennyi történt az emberiséggel péntek 13-án

Dévai LászlóDévai László

2023. január 13. 16:07

A világ talán legismertebb babonája a péntek 13-a, bár tudományosan a legkevésbé sem megalapozott a szorongás e baljós nap-dátum kombináció miatt. Mint rövid kutatásunkból kiderül, mégis rengeteg rossz dolog történt ezen a napon a történelem során: legendák haltak meg vagy süllyedtek el, és megszületett a Ku-Klux-Klán egyik alapító atyja.

A tizenharmadikai péntektől vagy a pénteki tizenharmadikától való félelem pontos eredete a mai napig nem tökéletesen világos. Egyesek szerint történelmi események, míg mások szerint bibliai történetek miatt gondolja úgy az emberiség jelentős része, hogy péntek 13-án valami rossz dolognak kell történnie.

Van olyan értelmezés, amely szerint a péntek 13-ához kötődő babona a templomosok koráig nyúlik vissza.

IV. Fülöp francia király tisztjei 1307. október 13-án, egy pénteki napon templomos lovagok százait tartóztatták le, mondván, a lovagok súlyos bűnöket követtek el. Mint kiderült: csak koholt vádakról volt szó, a francia király azért fogatta el a lovagokat, mert rá akarta tenni a kezét a rend vagyonára. Aznap a templomosok jó részét kivégezték, így vált baljós dátummá a pénteki 13-a.

Egy másik értelmezés szerint a 13-as szám azért hoz balszerencsét, mert az utolsó vacsoránál a Jézust eláruló Júdás utoljára, tizenharmadikként ült le az asztalhoz.

Akárhogy is, az elmúlt évszázadban számos olyan szerencsétlen esemény, baleset, ha úgy tetszik, tragédia történt, ami pont egy tizenharmadikai péntekre esett. Ezekből az esetekből gyűjtöttünk össze jó párat.

A Buckingham-palota bombázása

A  második világháború idején a nácik 1940. szeptember 13-án bombákat dobtak a Buckingham-palotára. A bombák nemcsak palotát, hanem a kápolnát is eltalálták. A támadás idején VI. György király és Erzsébet anyakirályné is a rezidencián tartózkodott, de végül egyiküknek sem esett bántódása. A bombázás traumaként érte a királyi családot, de nem akarták elhagyni a királyi birtokot. A németek napokon keresztül támadták a környéket, de a brit királyi család tagjait nem tudták megölni.

13 szörnyű tragédia, ami pont péntek 13-án történt
Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Derült égből villámcsapás

2010-ben bejárta a világsajtót a hír, miszerint Angliában egy légi bemutató közben szó szerint derült égből érte a villámcsapás a nézőket. A villám egy 13 éves fiúba csapott bele, a híradások szerint pontban 13 óra 13 perckor. A Lowestoftban történt incidensben csodával határos módon nem halt meg a fiatal fiú, de a vállán égési sérüléseket szenvedett. Rex Clarke, a gyermeket kezelő mentőcsapat vezetője szerint a fiúnak hatalmas szerencséje volt, hogy életben maradt.

13 szörnyű tragédia, ami pont péntek 13-án történt
Fotó: Pixabay

Meggyilkolták Tupac Shakurt

Tupac Shakur meggyilkolása a közelmúlt történelmének egyik leghíresebb megoldatlan ügye. Egyesek szerint az egyik barátja, Suge Knight ölte meg, mások szerint Christopher Wallace (vagyis Notorious B.I.G., a rapper) volt a tettes, de vannak olyanok is, akik úgy gondolják, maga az FBI ölette meg Tupacet, hogy véget vessen a véres kelet-nyugat bandaháborúnak. Tupacre az ismeretlen tettes 1996. szeptember 7-én Las Vegasban négy lövést adott le, azt már kevesen tudják, hogy a legendás rapper hat nappal később, szeptember 13-án, egy pénteki napon halt meg.

13 szörnyű tragédia, ami pont péntek 13-án történt
Fotó: Getty Images

Elsüllyedt a Costa Concordia

2012. január 13-án elsüllyedt a Costa Concordia a Tirrén-tengeren. A hajó jó időben, tiszta látási viszonyok között váratlanul zátonyra futott. A fedélzetén 4229 ember tartózkodott, amikor a kapitány utasítására erősen megközelítették Giglio szigetét. Egy szikla hetven méteres rést vágott a hajótestbe, aminek következtében a jobb oldalára dőlt. A part mindössze száz méterre volt, mégis 32 ember fulladt a vízbe, közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor. A hajó kapitányát 2015-ben emberölésért ítélték el.

Derült égből villámcsapás, lezuhanó repülők, megszületett az antikrisztus – tragédiák, amik péntek 13-án történtek
Fotó: Laura Lezza/Getty Images

Kannibalizmus az Andokban

1972-ben egy pénteki napon, október 13-án lezuhant egy repülőgép a fedélzeten 45 emberrel. A gépen az uruguayi rögbicsapat tagjai utaztak a barátaikkal, családtagjaikkal együtt. A sportolók egy chilei mérkőzésre utaztak Santiagóba, amikor a gépük lezuhant. A becsapódás következtében 12 utas azonnal életét vesztette. A túlélőknek a fagyos Andokban kellett túlélniük, amire csak úgy volt lehetőségük, hogy ettek a halott társaik maradványaiból.

A repülőszerencsétlenség ötvenedik évfordulóján részletesen írtunk a túlélők megtalálásáig eltelt 72 szörnyű napról.

Hajószerencsétlenség, kényszerkannibalizmus, megszületik az antikrisztus – rossz dolgok, amik az emberiséggel történtek péntek 13-án
Fotó: Getty Images

Aznap újra lecsapott péntek 13

Pontosan azon a napon, amikor az uruguayi rögbisek lezuhantak, a Szovjetunióban megtörtént az orosz-szovjet történelem legnagyobb légi szerencsétlensége. Az Aeroflot 217-es járatán nem kevesebb mint 174 ember utazott, amikor a pilóta a rossz időjárási körülmények között nem tudott leszállni. A gép mindössze pár kilométerre a kifutópályától zuhant le, de a repülő olyan sebességgel csapódott a földnek, hogy a tragédiát senki nem élte túl. Egyes információk szerint ereszkedés közben villám csapott a gépbe, de ezt a hatóságok azóta sem tudták megerősíteni.

Hajószerencsétlenség, kényszerkannibalizmus, megszületik az antikrisztus – rossz dolgok, amik az emberiséggel történtek péntek 13-án
Fotó: Wikipédia

Megszületett a Ku-Klux-Klán első nagy varázslója

Nathan Bedford Forrest 1821. július 13-án született egy pénteki napon. Forrest neve önmagában nem mond sokat, de ő az első nagy varázslója az erőszakos, rasszista amerikai szektának, a Ku-Klux-Klánnak (KKK). Forrest a Konföderációs Hadsereg kiemelkedő tábornoka volt az amerikai polgárháború idején, majd 1867-ben, rövid idővel a szervezet megalakulása után őt választották a KKK első nagy varázslójává, ami a csoportban elérhető legmagasabb pozíciónak számított. A klán gyilkosságokat hajtott végre az Egyesült Államokban a 19. században, erőszakosan, öntörvényűen bíráskodtak, és a fehérek felsőbbrendűségét hirdették.

Hajószerencsétlenség, kényszerkannibalizmus, megszületik az antikrisztus – rossz dolgok, amik az emberiséggel történtek péntek 13-án
Fotó: Getty Images

A Gergely-naptárnak hála péntek 13-ával egy évben legalább egyszer találkozhatunk, de általában évente kétszer is előfordul, hogy tizenharmadika péntekre esik. Nem is olyan régen, 2015-ben volt már arra is példa, hogy háromszor is túl kellett élni ezt a nap-dátum kombinációt: februárban, márciusban és novemberben is volt péntek 13-a. Idén még legalább egy ilyen napunk lesz, méghozzá október 13-án.

Arról, hogy van-e jelentősége a péntek 13-ának, a Reggeliben Novák László asztrológust és Pintér András Gábort, a Szkeptikus Társaság elnökét kérdezték:


Nyitókép: DanielLoretto/Getty Images

#Bulvár#péntek 13#tragédia#babona#szerencsétlenség#ma

Címlapról ajánljuk