Bulvár

Kirúgta kiadója a rasszista robotrappert

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 16:51

A mesterséges intelligenciával akadtak gondok.

FN Meka egy nem létező, rajzolt, mesterséges intelligenciával működő rapper, akinek úgy néz ki, hogy leáldozóban van a pályafutása, miután a kiadója, a Capitol Records közölte: megszakítottak minden kapcsolatot a készítőkkel. A közlés szerint FN Meka dalszövegei túl rasszista, negatív színben tüntetik fel az afromerikai közösséget ráadásul indokolatlanul sokat használja az N-betűs szót is.

A Capitol Records ezzel egyidőben elnézést kért a fekete közösségektől is, amiért érzéketlen módon támogatták az FN Meka-projektet.

FN Meka nem egyedülálló jelenség a rapszakmában, hiszen hasonló karriert futott be az elmúlt években a szintén csak virtuális térben létező Lil Bitcoin is. Augusztus 11-én a Capital Records még jó ötletnek találta, hogy szerződést kössön FN Mekával, mára azonban kiderült, hogy a projekt inkább rasszista sztereotípia, mint formabontó vállalkozás.

FN Meka hangját egyébként egy ember adja, de ettől eltekintve mindent a mesterséges intelligencia ír, ő választja meg a dallamot, a tempót és a szöveget is.

– mondja Anthony Lee, a virtuális rapper egyik alkotója, aki egyébként a New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy FN Meka egy művészeti alkotás és úgy is kéne kezelni. A rasszizmussal kapcsolatos vádakra azt felelte, hogy a projektjükben ő az egyetlen fehér ember, nagyon sokszínű a csapatuk.


A TikTok-on több mint 10 millióan követik FN Mekát, eddig nem jutott senkinek eszébe, hogy rasszista lenne a projekt, csakhogy több civil-, jogvédő szervezet is jelezte, hogy a fekete közösségre és a fekete kultúrára igencsak sértő a robotrapper létezése.

Nyitókép: FN Meka / YouTube

#Bulvár#fn meka#ai#mesterséges intelligencia#rapper#rasszista#rasszizmus

Címlapról ajánljuk