Bulvár

Történelmi tettnek gondolja a floridai férfi, hogy bugyit húzott a fejére a repülőn

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 9:46

Adam Jenne a maszkviselési szabályok ellen tiltakozott – leszállították a gépről és kitiltották a légitársaság járatairól.

Kitiltották az amerikai United Airlines járatairól azt a férfit, aki piros tangabugyit húzott a fejére maszk helyett.

Adam Jenne a Fort Myers-i NBC2 csatornának azt mondta, hogy a járvány kezdete óta már csaknem két tucatszor repült tangabugyival a fején, mert abszurdnak tartja a maszkviselési szabályokat. Eddig minden járaton máshogy fogadták a sajátos tiltakozást, a férfi szerint az is előfordult, hogy tetszett az utaskísérőknek.

Szerdán azonban a Fort Lauderdale-ből Washingtonba tartó járaton felszállás előtt megkérték, hogy hagyja el a gépet, mert a tangabugyi nem felel meg a maszkviselési előírásoknak. A történtekről mobiltelefonos felvétel készült, amin látható, hogy egy másik utas számon kérte az utaskísérőt Jenne leszállítása miatt, majd ő is elhagyta a gépet. Adam Jenne azt mondta, nagyjából egy tucatnyi utas szállt le utána a repülőről szolidaritásból.

A United Airlines közölte: a férfi nyilvánvalóan nem tett eleget a szövetségi maszkviselési előírásoknak, a légitársaság dolgozói pedig helyesen jártak el, hogy még felszállás előtt intézkedtek, elkerülve ezzel, hogy a levegőben történjen rendbontás.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság idén januárban zéró toleranciát hirdetett a szabályokat be nem tartó utasokkal szemben. Szeptemberig több mint 4300 szabálysértést regisztráltak, amiből 3200 a maszkviseléssel függ össze.

Adam Jenne a tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy történelmi tettet vitt véghez.

Minden, ami változást idézett elő ebben az országban, hétköznapi emberektől indult. Rosa Parks sem volt híres, mégis megváltoztatta a történelem menetét

– jelentette ki.

Rosa Parks az afroamerikaiak polgárjogi mozgalmának ikonja. 1955-ben letartóztatták az alabamai Montgomeryben, mert tudatosan szembeszállt azzal a rendelettel, ami a buszokon előírta a feketék elkülönítését. Amikor a buszsofőr felszólította, hogy adja át a helyét egy fehér férfinak, nem engedelmeskedett, mire a buszvezető rendőrt hívott. A történtek után a helyi, negyvenezres fekete közösség bojkottot hirdetett a busztársaság ellen, ami több mint egy évig, a faji elkülönítést előíró rendelet eltörléséig érvényben maradt.

#Bulvár#Külföld#amerikai egyesült államok#tanga#repülő#united airlines#maszk

Címlapról ajánljuk