Belföld

Sok diák tart a szerdai új történelemérettségitől

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 6:26

Kialakult egyfajta pánikhangulat.

Május 8-án, 9 órakor a történelemmel folytatódik a tavaszi érettségi. Az Oktatási Hivatal közlése szerint történelemből középszinten 68 802, emelt szinten pedig 7679 diák ad számot a tudásáról, írja az Eduline.

Emlékeztetnek rá: az új 2020-as Nemzeti Alaptanterv miatt a történelemérettségi is változik idén, igaz a magyarhoz képest nem sokat. A feladatok típusa és a vizsga szerkezete ugyanaz marad, mint a korábbi években, azonban a témakörök több helyen módosulnak.

  • Középszintre lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témakörei közül kivették például a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.
  • Az idei követelmények között nem szerepel a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, mert átkerült az állampolgári ismeretek érettségihez.

Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke az Eduline-nak korábban azt mondta: annak ellenére, hogy az idei történelemérettségi a tematikájában csak néhány helyen tér el a korábbiaktól, mégis kialakult egyfajta pánikhangulat.

Repárszky szerint ennek több oka is lehet.

  • A magyarérettségi viszonylag sokat változik, és az ezzel kapcsolatos félelmek egy kicsit „átragadtak” a történelemre is.
  • Az idei lesz az első írásbeli az új Nemzeti Alaptanterv szerint, így természetes, hogy a diákok jobban tartanak tőle.
  • Sokáig kevés volt a mintafeladat, emiatt nem volt annyi lehetőség a gyakorlásra.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

#Belföld#érettségi#történelem#diákok#tanárok#továbbtanulás

Címlapról ajánljuk