Belföld

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelitába az Izraelt ért iráni légitámadások miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 10:05

 A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe.

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint arról beszámoltunk, Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott - Izraelnek tulajdonított - légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Mint írtuk, az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták.

Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe. 

Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kiemelte a kivételes együttműködést Izrael és szövetségesei között, de hangsúlyozta, hogy „az incidens még nem ért véget. További fenyegetések vannak folyamatban. A vezérkari főnök jóváhagyta a további lépések terveit”.

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a sikeresen kivédett légitámadás után. Irak, Libanon és Jordánia vasárnap reggel szintén bejelentette légterének újbóli megnyitását, amelyet szombat este óta lezártak az Irán által Izrael ellen indított, példátlan támadás miatt.

Szijjártó Péter külügyminiszert a Facebookon kijelentette: „Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra.”

 

Nyitókép: Reuters

#Belföld#iráni támadás#izrael#orbán viktor#védelmi tanács#Karmelita

Címlapról ajánljuk