Belföld

Nem is szerepel az akkumulátor szó a kormány akkumulátorgyáras konzultációjában – itt vannak a kérdések

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 8:48

Több dolog nem stimmel a zöldenergiás konzultációban, például valótlan adatok megadásával is kitölthető. Furcsák a kérdések, furcsák a magyarázatok, még furcsábbak a válaszlehetőségek.

Magyarország kormánya online párbeszédben kérdezi meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról. 13 fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig – jelentette be Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. A kérdéseket és az online párbeszéd körülményeit a Hvg.hu nézte meg.

A konzultációs kérdőívet szó szerint bárki kitöltheti. Kitöltés előtt meg kell adni személyes adatokat (egyebek mellett név, cím, telefonszám, emailcím), de ez pusztán adatgyűjtésnek tekinthető, 

a kérdőív valótlan adatok megadásával is megnyitható, a rendszer nem küld visszaigazoló emailt vagy sms-t sem. A kérdések beküldésekor a rendszer hozzájárulást kér ahhoz, hogy a kormány kapcsolatba lépjen a kitöltővel.

A kérdések a lap szerint meglehetősen tendenciózusak, ám csak két választást kínálnak: „inkább egyetért” és „inkább nem ért egyet”.

A kérdések:

  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a zöldenergia bővítése közös ügyünk?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország energiaszükségletének egyre nagyobb részét fedezze zöldenergia felhasználásából, az azonnal fel nem használható energiát pedig tárolja későbbi felhasználásra?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a zöldenergia termelésének és tárolásának további térnyerését?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány továbbra is a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat fogalmazza meg a hazánkban megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban, továbbá a hatóságoktól a jogszabályok betartásának folyamatos és szigorú ellenőrzését követelje meg?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány olyan zöldipari fejlesztéseket, a zöldinnovációt és a high tech energiatárolók elterjedését segítő beruházásokat támogasson, amelyek révén részt veszünk a világban zajló technológiai és zöldgazdasági versenyben?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország geotermikus potenciáljának hatékonyabb kiaknázása érdekében a Kormány további támogatási programokat indítson?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a helyi közösségek, különösen a vállalkozások által megtermelt energia egymás közötti, helyben történő megosztását, felhasználását?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Brüsszelnek változtatni kell elhibázott klímapolitikáján, amelynek árát ráadásul a lakossággal fizettetnék meg a nagyvállalatok helyett, amelyek a legnagyobb hasznot húzzák a szén-dioxid-kibocsátásból?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa közintézményeink energetikai korszerűsítését és alacsony energiaigényű új ingatlanok építését a zöldenergia részarányának növelése és a rezsiköltségek alacsonyan tartása érdekében?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a biztonságos és karbonsemleges atomenergia részarányának növelését?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország a közlekedésben is több zöldenergiát használjon, ezért a Kormány a továbbiakban is támogassa a tisztán elektromos járművek térnyerését?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország részt vegyen az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében?
  • Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Napenergia Plusz Program folytatása és hasonló támogatások biztosítása kiemelten szolgálja a háztartási zöldenergia-előállítás és -tárolás részarányának növelését?

Minden kérdéshez tartozik egy rövid magyarázat, ezek még inkább a kormány szája íze szerinti – megerősítő – válasz irányába terelik a válaszadót. Ami az akkugyárak támogatását illeti, azokat a kérdőív nevén se nevezi, csak mint az elektromosjármű-gyártáshoz „kapcsolódó iparágak és területek” hivatkozik rájuk.

A hét elején derült ki, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának nincs arról tudomása, hogy a német autógyártók azt kérték volna a kormánytól, hogy telepítsenek akkugyárakat az országba. Márpedig a veszélyes anyagokkal dolgozó akkumulátorgyárak gombamód szaporodnak Magyarországon, erről itt tudhat meg többet:


A már megépült akkumulátorgyárak közül a gödi folyamatos környezetvédelmi aggályok közepette működik, 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. Egy gödi lakos nemrég arról beszélt a Reggeliben, hogy a helyi lakosok megosztottak a gyár működésével kapcsolatban:


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#konzultáció#akkumulátorgyár#online párbeszéd

Címlapról ajánljuk