Belföld

Előválasztást tarthat az ellenzék Budafokon, a DK és a Momentum indulója küzdhet a polgármester-jelöltségért

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 8:01

Előválasztás dönthet Budapest XXII. kerületében arról, hogy ki legyen az ellenzék közös polgármester-jelöltje a június 9-i önkormányzati választáson – tudta meg az rtl.hu. A szabályokról a DK és a Momentum egyeztetett, és feltehetően néhány napon belül sikerül majd megállapodni az utolsó részletekről is. 

Várhatóan előválasztással döntenek majd Budafokon a közös polgármester-jelölt személyéről, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom ugyanis tárgyalásos úton nem tudott megállapodni arról, hogy ki legyen az ellenzéki induló – értesült az rtl.hu több független forrásból. Az egyéni képviselőjelöltekről már megegyeztek, így csak arról szavazhatnak majd a helyiek, hogy kit indítson az ellenzék polgármesterjelöltként a június 9-i önkormányzat választáson.  

  • Az előválasztáson a Demokratikus Koalíció Perlai Zoltánt,
  • míg a Momentum Mozgalom Havasi Gábort indítja.

Korábban felmerült, hogy a kerületben az MSZP és a Jobbik is jelöl valakit a polgármesteri posztra, de jelenleg úgy áll, hogy az előválasztáson csak a DK és a Momentum jelöltje küzd majd. A Jobbik erre vonatkozó kérdésünkre azt közölte: „Még nem született döntés arról, hogy Budafokon indítunk-e polgármesterjelöltet. Dr. Staudt Máté egy, a helyiek körében népszerű ügyvéd. Munkája mellett évek óta önkormányzati képviselőként tesz meg mindent a helyiekért. Amennyiben úgy dönt, megmérettetné magát a választáson, a Jobbik ebben támogatni fogja”.

Az MSZP azt közölte: a párt „Perlai Zoltánt támogatja a DK-MSZP önkormányzati megállapodás keretében”. A Momentum sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta információinkat, míg a DK-tól nem érkezett válasz a megkeresésünkre.

Előválasztás: ritka, mint a fehér holló

Információink szerint a DK és a Momentum néhány napon belül hivatalosan is bejelentheti az előválasztásról szóló megállapodást. 

A procedúra pontos szabályai még formálódnak, de várhatóan a 2019-eshez hasonló rendszert hoznak majd létre. Ez azt jelentené, hogy például online szavazásra előzetes regisztráció után lenne lehetőség, ugyanakkor ebben a kérdésben még nem született végleges döntés. A voksolás március 20. körül kezdődne, az pedig még képlékeny, hogy hány napon keresztül tart majd.

A Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottság ezeken a tárgyalásokon nem vett részt, így a szabályokról a DK és Momentum egyezett meg. (Sokak szerint ugyanakkor valamiféle „civil pecsétre” is szükség lenne a lebonyolítás során, így lehetne pártatlan forrásból hitelesíteni az eredményt.) 

A Fidesz még nem nevezte meg a jelöltjét, de várhatóan a mostani polgármestert, Karsay Ferencet támogatják majd, aki 2019-ben szoros versenyben 48,1 százalékot ért el, míg az ellenzéki Havasi Gábor 46,8 százalékot.  

Ha Budafokon valóban létrejön az előválasztás, akkor az több másik kerületben is lendületet adhat a közös jelöltekről szóló tárgyalásokhoz. Az V. kerületben például a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője, Kovács Alex Gábor, valamint a Momentum által támogatott Juhász Péter mérkőzhetne meg egymással. 

Információink szerint a DK-Momentum egyezség más területeket is érint, így a paktum értelmében például Kovács Alex Gábor helyett Juhász Pétert támogatja majd a Demokratikus Koalíció. (Korábban hivatalosan nem jelentette be a párt Kovács Alex Gábor támogatását, de a helyi képviselőik egyértelművé tették, hogy mellette állnak, és erről árulkodtak az elmúlt hetekben a DK-s politikusokkal (például Bősz Anettel) készült közös fotók is.)

A kerületben a ZRI Závecz Research januári felmérése alapján Szentgyörgyvölgyi Péter 37 százalékon állt, Kovács Alex Gábort 27 százalék támogatta, míg Juhász Pétert 11 százalék, de akkor még Kerpel-Fronius Gábor is jelölt volt, rá 9 százalék voksolt volna. A momentumos politikus Juhász Péter javára lépett vissza. Az adatokból látható, hogy ellenzéki győzelemre csak akkor van esély, ha itt is egy jelölt marad versenyben, ezért rákérdeztünk a Demokratikus Koalíciónál, valamint a Momentumnál, hogy kiterjesztik-e más kerületekre vagy településekre is az előválasztást. A pártoktól kitérő választ kaptunk, jelezték, hogy az önkormányzati jelöltekről szóló tárgyalások még folyamatban vannak.

Budapesten nem csak az V. kerületben kell szoros küzdelemre számítani: kemény harc várható például a VIII. kerületben, az I. kerületben, valamint még akár a XII. és a XX. kerületekben is.  

Más kerületekben a pártok tárgyalásával párhuzamosan a Magyar György-féle Civil Választási Bizottság is szervez előválasztást. A hvg.hu szombati beszámolója alapján a szervezet úgy számol, hogy a főváros XII. kerületében biztosan lesz ellenzéki előválasztás, máshol viszont kevesebb rá az esély. 

Nyitókép: Az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás jelöltjeinek támogató pultjai és a háttérben egy szavazósátor a Blaha Lujza téren 2019-ben – Fotó: Róka László/MTVA

#Belföld#előválasztás#budafok#ellenzék#perlai zoltán#Havasi Gábor#demokratikus koalíció#momentum#ma#politika#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk