Belföld

Bíróságon támadja meg az MSZP a tiltott kampányfinanszírozás miatt kiszabott ÁSZ-büntetést

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 20. 11:27

Az MSZP közölte: nem ismeri el az Állami Számvivőszék (ÁSZ) megállapításait, bíróságra mennek.

Nem ismeri el az MSZP az Állami Számvivőszék (ÁSZ) ma reggel kiadott részjelentését, amelyben tiltott kampányfinanszírozást állapítottak meg a 2022-es választások előtt összefogó hat ellenzéki pártnál, és egyenként 90 millió forintra büntették őket közvetlenül az önkormányzati kampányok kezdete előtt. Az ÁSZ ráadásul még 450 milliós bírságot helyezett kilátásba minden pártnál: az MSZP emiatt bíróságra megy.

A párt az rtl.hu megkeresésére azt válaszolta az üggyel kapcsolatban: „Az ÁSZ megállapításait nem ismerjük el, bírósági úton igyekszünk elégtételt szerezni az igazságnak. Egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, ilyen rövid idővel a választások előtt ez az ellenzéki pártok ellehetlenítéséről szól. Ha az ellenzéki pártok együtt indulnának a választásokon, ahogy azt az MSZP javasolja, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek sikertelenek lehetnének”.

Az ÁSZ közleményéről és a többi párt reakciójáról már korábban is beszámoltunk. Azt írtuk: a Fidesz-közeli CÖF és a Megafon hasonló tevékenységét „véleménynyilvánításnak” ítélte az Állami Számvevőszék, és nem büntette. 

A most közzétett jelentés úgy fogalmaz: a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum „a választási kampányban (...) a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében”. Ezt főként azzal indokolják, hogy a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányhozzájárulásait a pártok saját elszámolásaikban nem vettték figyelmükbe, holott ezek az összeget „a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak” minősültek.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#mszp#ász#büntetés#kampányfinanszírozás#választás#kampány#ellenzék

Címlapról ajánljuk