Belföld

Az ugrás, a bukás, a püspök és az elszabadult exférj – a hét videói

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 19:14

Sűrű hetet tudhat maga mögött a magyar közélet. Novák Katalin és Varga Judit lemondása után színre lépett Magyar Péter, számon kérte „a nők szoknyája mögé bújó igazi felelősöket”, és egész héten súlyos állításokat tett a NER működéséről és meghatározó szereplőiről Rogán Antaltól Tiborcz Istvánig. A hét végére a védhetetlen kegyelmi döntést tanácsadóként támogató Balog Zoltán is rászánta magát a felelősségvállalásra, és lemondott a magyar református egyház vezetéséről, péntek este pedig több tízezer tüntetővel telt meg a Hősök tere. Elstartolt Az ugrás és Ráskó Eszter rádiós karrierje, magyar-bosnyák tömegverekedés tört ki a Budapest-Bamako-rali záróbuliján, és Zámbó Jimmy újra duettet énekelt. A hét videós összefoglalója.

Kegyelmi botrány

Novák Katalin tavaly tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek. K. Endre az egyik gyereket kényszerítette arra, hogy tegyen hamis vallomást, ezzel védte a molesztáló igazgatót, aki éveken keresztül zaklatta a gyerekeket. Az ügyre véletlenül, egy olvasói levél nyomán derült fény, a 444 írt róla először a cikket. Az esetből óriási felháborodás lett, ami végül a köztársasági elnök lemondásához vezetett. Novák Katalin azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért, amiért kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének.

 

Novák Katalin rendkívüli búcsúbeszédével egy időben Varga Judit  is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, miután igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi törvényt. 

 

Novák Katalin lemondása után megszólalt az egyik áldozat, akit a bicskei gyerekotthon vezetője zaklatott. Azt mondta, örül a döntésnek, de akkor lenne nyugodt, ha a kegyelemmel kiengedett igazgatóhelyettes soha többé nem foglalkozhatna gyerekekkel. A bicskei gyermekotthon két korábbi dolgozója arról beszélt a híradónak, nem elég, hogy Novák Katalin lemondott, rendszerszintű változásokra lenne szükség a gyerekvédelemben. 

 

Magyar Péter kitálalt

Varga Judit exférje, Magyar Péter indulatos posztban kérte számon az „igazi felelősöket, akik nők szoknyája mögé bújnak”, majd hosszú interjút adott a Partizánnak, amelyben többek között Rogán Antal túlzott hatalmáról és túlárazott kommunikáció szerződésekről is beszélt. De azt is elárulta, hogy korábban behívták a Karmelitába és megfenyegették.

 

Magyar Péter ezután sem hallgatott el, az elmúlt héten folyamatosan a Facebook-posztjaival volt tele a sajtó. Mint írta, válaszokat vár Rogán Antaltól és Tiborcz Istvántól. Többek között azt kérdezi a kommunikációért is felelős minisztertől, miért bujkál évek óta a sajtó elől, a miniszterelnök vejétől pedig azt, mennyi állami támogatás kapott. A kormányfő sajtófőnöke egy reménytelen helyzetben lévő ember kétségbeesett próbálkozásának minősítette Magyar Péter kijelentéseit.


Magyar Péter arról is beszélt, hogy több mint egymilliárd forintért kötött szerződéseket a Diákhitel Központ azzal a céggel, amely szerinte túlárazta a szolgálatásait, és amit ő nem volt hajlandó aláírni. Hogy ezért a pénzért milyen feladatokat végeztek el, a szerződéslistából nem derül ki, és a Diákhitel Központ sem árulta el az RTL Híradónak. Az rtl.hu megtalálta a szóban forgó százmilliókat.

Balog Zoltán lobbija

K. Endre kegyelmi ügye mögött sokan Balog Zoltánt sejtették, sajtóértesülések az egykori miniszter lobbizott Novák Katalinnál az igazgatóhelyettes szabadon engedéséért. A református püspök napokig hallgatott, aztán beismerte, hogy valóban támogatta a kegyelmet. Elismerte, hogy hibázott, de nem – ekkor még – nem mondott le, viszont a Kossuth Rádióban elmondott egy imát.

 

Az is kiderült, a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatója Balog Zoltán javaslatára kapott állami kitüntetést.


Pénteken aztán Balog mégis lemondott a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről, ami lényegében a magyarországi református egyház vezetését jelenti, de továbbra is püspök marad.

 

Rosszul öregedő interjú került elő Balog Zoltánnal 

2016-ban a pedofilbotrányt riportjával feltáró Moskovics Judit kérdezte Balog Zoltán akkori emberierőforrás-minisztert arról, vajon hogyan védik meg a gyerekeket a befolyásolástól, ha az akkor már felfüggesztett igazgató még mindig köztük lakik a bicskei gyermekotthonban. Balog a végén azt mondta: próbálja meg elképzelni.

 

Hiába bukott meg, élete végéig milliókat kap havonta Novák Katalin

Élete végéig több milliós havi tiszteletdíj, állami lakás, autó és titkárság jár az államfőnek, akkor is ha nem töltötte ki elnöki ciklusát. Az rtl.hu írta meg: kétmilliós étkezőasztal és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián.


Budapesti fiatalokat kérdeztünk, mit gondolnak Novák Katalin lemondásáról. Vajon elegendő következménynek tartják a két vezető politikus bukását? És hogyan alakul majd ezután a nők szerepe a magyar politikában?

Az áldozatok

A bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok többsége nagyon rossz állapotban van. Van közöttük olyan, aki mára hajléktalan lett, más pszichés problémákkal, szenvedélybetegséggel küzd. Számukra arculcsapás volt, hogy a molesztálást eltussoló és a gyerekeket fenyegető igazgatóhelyettes kegyelmet kapott. Moskovics Judit, aki 2016-os riportjával feltárta a zaklatásokat, a kegyelmi döntés után újra leült beszélgetni az egyik áldozattal és két volt nevelővel, akiknek fontos szerepe volt az igazgató és társai lebuktatásában. Ők mesélték el, milyen ember volt és mit is tett valójában a szabadon engedett K. Endre.

Tüntetés a gyermekvédelemért

Közösen álltak ki ismert tartalomgyártók és influenszerek a gyermekek védelméért. A szervezők, köztük Azahriah, Pottyondy Edina és Gulyás Márton pénteken a Hősök terére hívták követőiket. Azt mondják, az elmúlt napok történései sarkallták őket arra, hogy kilépjenek az online térből és társadalmi párbeszédet kezdeményezzenek a rendszerszintű problémákról.

A tüntetés egyik szervezője, Osváth Zsolt maga is nevelőintézetben nőtt fel, sőt a kegyelmi botrány miatt előtérbe került bicskei intézetben is sokszor megfordult. Az influenszer szerint a gyermekvédelem kérdése politikai hovatartozás nélkül mindenkinek fontos.

 

A kezdeményezéshez száznál is több művész, zenész, közéleti ember csatlakozott, a péntek esti tüntetésen pedig több tízezres tömeg gyűlt össze. 


Tüntetőket kérdeztünk, miért mentek ki a Hősök terére:

Tiborcz István, az ország leggyorsabban gazdagodó pénzembere

Közel kétszázmilliárd forintnyi állami tőkét kezelnek a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó magántőkelapok – állítja a miniszterelnök vejének gazdagodását közel egy évtizede követő újságíró. Bódis András szerint nem csak ezzel segíti az állam a miniszterelnök vejét. Varga Judit volt férje is arról beszélt, hogy bár korábban szétválasztották az államot és a családi ügyeket a kormányban, mostanra ez megváltozott. Tiborcz István az rtl.hu-nak kedden úgy fogalmazott: nem szeretne politikai csatározások résztvevője lenni.

Meghalt Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista, Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfele. Halála körülményeiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy séta közben összeesett, és már nem tudták megmenteni az életét. Navalnijt korábban már próbálták novicsokkal megmérgezni, majd koholt vádak alapján több mint harminc évre ítélték. A nyugati kormányok egyértelműen a putyini rezsim áldozatának tekintik.

Kocsmai bunyó a Budapest-Bamakón

Egy pofonnal kezdődött és egy beszakadt fejjel végződött a magyar és a bosznia-hercegovinai csapat között kialakult tömegverekedés Sierra Leonéban. Úgy tudjuk, hogy miután kiosztották az érmeket a Budapest-Bamako-rali céljában, a záróbuli levezetéseként tört ki a balhé. A helyszínen volt Szabó Gál András műsorvezető és volt kollégánk, Hamberger Dávid is, akik beszámoltak a videóban látható verekedés részleteiről.

 

Ráskó Eszter első napja

A hallgatók szavazata és a műsorvezetők véleménye teljesen egybevágott, mindenki azt akarta, hogy Ráskó Eszter üljön be Vadon Jani helyére Balázsék reggeli műsorában. Bár felmerült Novák Katalin, Taylor Swift és Vlagyimir Putyin neve is, a reggel igazi csillaga a sziporkázó Ráskó Eszter volt.

 

Amikor Gundel Takács Gábor még túlsúlyos volt és tájszólásban káromkodott

Gundel Takács Gábor kétévesen, „csálé” frufruval mosolyog a kamerába, Szilágyi Áronnal pózol a tokiói olimpián, és gombának öltözve vezet műsort Geszler Dorottyával. Az ugrás műsorvezetője az rtl.hu-nak megmutatta élete legfontosabb fényképeit, és közben felidézte legszebb emlékeit. 

Az ugrás

A héten Gundel Takács vezetésével elstartolt az RTL új kvízjátéka, Az ugrás, amely nemcsak látványos, de nehéz is. Eddig egyetlen játékos vitte csak el az ötmilliós fődíjat. Így történt:

 

Vajon ki lehet Kozák Danuta és milyen származású? Imanuel nem igazán tudta bekategorizálni a híres sportolót, és ez végül a vesztét okozta. Gundel Takács Gábor pedig sportriporterként nem hagyta szó nélkül a játékos döntését, utánakiabált a zuhanó játékosnak.

 

Zámbó Jimmy szelleme

Zámbó Jimmy és Peter Srámek duettje volt az est egyik fénypontja Srámek nagykoncertjén. A Kongresszusi Központban tartott esten az elmúlt évtizedek legnagyobb sztárjai közül többen is tiszteletüket tették. 

 

Szerelmesek napja

Erre a hétre esett a Valentin-nap is, amelynek megünnepléséhez sokan már öregnek, mások csak túlságosan magyarnak érzik magukat. Van, aki pedig úgy érzi, számára minden nap Valentin-nap. De mit csinálnak és mennyit költenek, akik a szerelmükkel töltik február 14-ét? Videónkból az is kiderül, hisz-e az utca embere a nagy Ő-ben?

 

#Belföld#novák katalin#lemondás#varga judit#magyar péter#rtl#balog zoltán#kegyelem#botrány#k. endre#rogán antal#a hét videói#tüntetés#influenszer#peter srámek#tiborcz istván#ma

Címlapról ajánljuk