Belföld

Tesco, Penny, CBA, SPAR, Lidl: szinte mindenhol nőtt a bolti lopások száma

Tövispataki VirágTövispataki VirágHorváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2024. február 15. 5:05

Az élelmiszerárak növekedésével a bolti lopások száma is megemelkedett Magyarországon. Megkérdeztük a legnagyobb hipermarketeket, szupermarketeket és diszkontokat, mit tapasztaltak, milyen tételeket tulajdonítanak el a legtöbbször tőlük, és hogyan védekeznek a tolvajok ellen. Többen is említették, hogy már nem egyszerű élelmiszerlopásokról van szó. Meglepő válaszokat kaptunk.

Az elmúlt években rekordmagas lett az infláció, az élelmiszerárak kilőttek és úgy általában a megélhetési költségek is kiugrottak. Nemrégiben arról írtunk, hogy bezuhant a boltok forgalma, miközben soha sem volt annyi megtakarítása a magyaroknak, mint tavaly. Ez az ellentmondás arra vezethető vissza, hogy a gazdagok tovább gazdagodtak, aki szegény, az meg inkább nem vásárolt, mert nem volt miből. 

Az utóbbi időben azonban megnőtt a bolti lopások száma is.

Az egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi láncnál is tapasztalják ezt, az esetszámok pedig az ünnepi időszakokban még kiugróbbak voltak.

 Megélhetési és az üzletszerű lopások egyaránt megfigyelhetők

– közölte az rtl.hu-val Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere.

„Kollégáink folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, és újabb és újabb technikai megoldásokat vezetünk be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettünk az önkiszolgáló kasszáinkhoz, ahol csak blokk ellenében tudják vásárlóink elhagyni áruházaink területét” – tette hozzá Nagy-Peid.

A Tesco a legtöbbet eltulajdonított termékeket firtató kérdésünkre azt írta: 

a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek.
 

Tesco, Penny, CBA, SPAR, Lidl: szinte mindenhol nőtt a bolti lopások száma
Fotó: MTI  /Lakatos Péter

Penny, CBA, SPAR

A Penny Magyarországtól is azt a választ kaptuk, hogy az adatok alapján az elmúlt időszakban nőtt a lopások száma, ahogyan ezek összértéke is.

Azt írták, az elkövetéseket két kategóriára lehet osztani. Az egyik a kisebb értékű eltulajdonítás, amikor napi fogyasztási cikkek kerülnek ki fizetés nélkül az üzletből. A másik, amikor az elkövető – a tételek számából ítélve – feltehetően továbbértékesítés céljából tulajdonítja el a termékeket. Ezekben az esetekben az elkövetők jellemzően bevásárlókocsiban vagy egy nagyobb méretű táskában viszik ki az árut az üzletekből. A csoportos elkövetés is létező probléma. 

Statisztikáink szerint hálózatunkban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva. A felderített elkövetések 126,7 %-kal, értékük 123,8%-kal emelkedett

– válaszolta a Penny sajtóosztálya az rtl.hu kérdésére.

A lopások ellen biztonsági őrrel, elektromos áruvédelmi rendszerrel és kamerákkal is védekeznek. 

A CBA-tól is úgy nyilatkoztak, hogy nemcsak a bolti lopások száma, de értéke is megnövekedett náluk. „Folyamatosan bővítjük az üzletekben a biztonsági berendezések számát, illetve korszerűsítjük azokat. A boltokban a biztonsági őrök jelenléte is hatékonyan képes visszaszorítani az ilyen típusú visszaélések számát, így bővítjük a szolgálat létszámát is” – mondta az rtl.hu kérdésére Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.

A SPAR kommunikációs vezetője így fogalmazott: 

A jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik. 


De felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásokról. „A hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési céllal történő eltulajdonításra. Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze »csomagokat« és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók” – mondta Maczelka Márk, majd hozzátette: „Üzleteink hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás és eljárás ideje alatt.”

Az Auchan a kivétel, a Lidlnél a prémium termékekre mennek a tolvajok

Egyedül az Auchantól kaptuk azt a választ, hogy 2022 óta nem nőtt náluk a lopások száma.

„2022-ben az Auchan áruházakban is némileg nőtt a lopások száma, főként az élelmiszereknél, ami nehezebb gazdasági helyzetben nem szokatlan jelenség. Ez azonban jóval a rendőrség által közzétett mérték alatt maradt” – mondta Vorigin Dóra, az Auchan Magyarország Kft. külső kommunikáció menedzsere, aki magyarázatot is adott a mintától elütő statisztikára: „A számottevő különbségnek az az oka, hogy az Auchanokban hosszú ideje követünk egy tudatos biztonsági stratégiát, és folyamatosan fejlesztjük és modernizáljuk a biztonsági technológiánkat, továbbá nem vonunk ki erőforrást erről a területről valós kockázatértékelés nélkül. Ennek köszönhetően 2022 óta a lopások száma nem nőtt tovább nálunk.”

A Lidl Magyarországnál az elfogások száma növekedett az előző év azonos időszakához képest. Közölték azt is:

A feltételezhetően lopásból adódó leltárhiányunk nagy része leginkább prémium és márkatermékből, valamint szeszesital árucsoportokból tevődik össze. 

Az áruvédelmi intézkedéseiket ők is folyamatosan fejlesztik, ennek köszönhetően növekedett az elfogások száma az előző év azonos időszakához képest – írták az élelmiszerlánctól az rtl.hu megkeresésére.

A Reáltól és az Aldi Magyarországtól azt a választ kaptuk, hogy nem szeretnének nyilatkozni ebben a témában. Kerestük a rendőrséget is a témában, hogy megtudjuk, pontosan hány esetben indult eljárás, de egyelőre nem kaptunk választ. Ha ez megváltozik, a válaszokat közölni fogjuk.

Nyitókép: Pexels

#Belföld#bolti lopás#élelmiszer#élelmiszerár#tolvaj#drágulás#ma#Gazdaság#tesco#Lidl#spar#cba#Penny#Auchan

Címlapról ajánljuk