Belföld

Kövér László veszi át Novák Katalin feladatait

rtl.hurtl.hu

2024. február 10. 17:52

Novák Katalin szombat délután jelentette be, hogy kegyelmi döntése miatt lemond a köztársasági elnöki posztról. Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament, addig Kövér László veszi át feladatait.

Novák Katalin döntését – miszerint lemond – a jogszabályok szerint az őt megválasztó Országgyűlésnek kell írásban jeleznie, és csak akkor szűnik meg a megbízatása, ha a parlament azt elfogadja. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti szavazásig formailag még Novák marad a köztársasági elnök. Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja – írja a Telex.

Kövérnek nem lesz ismeretlen terep, 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el a feladatot.

Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Köztársasági elnöknek az Alaptörvény szerint bármely magyar állampolgár megválasztható, aki elmúlt harmincöt éves. Ahhoz azonban, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség. Ez legutóbb két jelöltnek jött össze: a Fidesz Novák Katalint, az ellenzéki képviselők többsége pedig Róna Péter közgazdászt ajánlotta.

Mi vár Novák Katalinra lemondása után?

A törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnöknek kell szólítani, csak úgy, mint még élő elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák Katalinnak, miután elhagyja a Sándor-palotát, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#kövér lászló#novák katalin#lemondás#kegyelmi botrány#köztársasági elnök#házelnök

Címlapról ajánljuk