Belföld

Tizenhárom éves volt, amikor János bácsival magára maradt az igazgatói irodában – interjú Moskovics Judittal, akinek riportja kirobbantotta a bicskei pedofilügyet

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyMoskovics JuditMoskovics Judit

2024. február 9. 14:06

A bicskei gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaélések ügyét annak idején Moskovics Judit derítette fel. Az RTL oknyomozó riportere a Házon kívülben most új riporttal jelentkezik, amiben nem a hatalmas politikai botrány keltő elnöki kegyelem ügyét járja körül, hanem az áldozatok újra átélt traumájára szeretné a figyelmet irányítani. Azoknak az embereknek a traumájára, akiket az elmúlt években rengeteg hátrány ért amiatt, mert kiálltak az igazság mellett. A Házon kívül riporterével, Moskovics Judittal beszélgettünk.

Az egész országot megrázta és felkavarta a pár nappal ezelőtt kirobbant botrány, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával elnöki kegyelemben részesítette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét.

K. Endre másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott bűnsegédként, mert tudomása volt arról, hogy a gyermekotthon igazgatója több gyereket is molesztált éveken keresztül, és amikor ez kiderült, próbálta őket rávenni, hogy vonják vissza feljelentéseiket. Az igazgató 8 évet kapott.

Az, hogy János bácsi, az igazgató szereti a fiatal fiúkat nyílt titok volt Bicskén. A sorozatos szexuális visszaélések ügyét annak idején Moskovics Judit, az RTL oknyomozó riportere derítette fel. A sorozatos szexuális visszaélésekkel 2014-től foglalkozott, és végül 2016-ban készült el a riport, amit a Házon kívülben láthatott az ország, és ami végül elvezetett a bírósági eljárásig.

A Házon kívül most vasárnap, az RTL Híradó előtt újabb riportban foglalkozik a bicskei gyermekotthonban történtekkel. Ebben a bicskei pedofilügy kirobbantói beszélnek a köztársasági elnök kegyelmi döntéséről. És „Endre bácsi” módszereiről, amikor falazni kellett a gyerekeket bántalmazó igazgatónak. Az adást február 11-én 17:20 perctől láthatják az RTL képernyőjén.


„Nem azt fogjuk elmesélni, hogy mit jelent ma a magyar közéletben ez a botrány, hogy milyen politikai hullámokat vet, mert gyakorlatilag csak erről van most szó mindenütt. Mi inkább azt szeretnénk megmutatni, mi lehet az oka, hogy mindez megtörténhetett, kik ezek az emberek és miért állították őket bíróság elé. Ezen lesz a hangsúly vasárnap a Házon kívülben” – mondta Moskovics Judit az rtl.hu-nak.

A riporter szerint ugyanis nagyon fontos, hogy ne nyomja el a zaj az áldozatok hangját. Azokét, akik annak idején végigcsinálták ezt az ügyet, akik beleálltak, és nem hagyták magukat eltiporni:

Iszonyú sok hátrány érte őket az elmúlt években, miközben irdatlan áldozatot hoztak azzal, hogy ország-világ előtt felvállalták mindazt, amit velük tettek, amit ellenük elkövettek.

A Házon kívül stábja azért ült le velük ismét beszélgetni, hogy el tudják mondani, mit csinált ez az ember, aki most elnöki kegyelemben részesült, mik voltak annak idején a vád tárgyává tett cselekményei. „Hogy K. Endre ötezer forintot ajánlott János bácsi áldozatainak, hogy ne tegyenek vallomást ellene, és hamis vallomás tételére próbálta rávenni őket.”

A műsor felidézi ennek a borzalmas történetnek a kezdetét, legalábbis amiről tudomásunk van. „2011-ben pár fiú megpróbálta kirobbantani a botrányt. Elmondták a nevelőknek, hogy miket csinál velük János bácsi. Rendőrséghez fordultak. Feljelentést tettek gyámjuk, az igazgató ellen, jelentették a bántalmazást a fenntartónak, a gyámhatóságnak” – idézte fel Moskovics Judit. 

Az otthonban az igazgatóhelyettes azonban azon az állásponton volt, hogy erről hallgatni kell, nem szabad elmondani senkinek, maradjon köztünk, ami történt, majd mi intézkedünk. Aztán a gyerekek sorra visszavonták vallomásaikat az újabb meghallgatások során. És eközben ott állt mögöttük az igazgatóhelyettes bácsi.

2016-ban készült el a Házon kívül első filmje a bicskei gyermekotthonban történtekről. Az RTL-t az egyik áldozat kereste meg korábban. Elmondta, hogy 2011 után nem változott semmi, és ő már nem bír ezzel a tudattal élni. Ő akkor ment be a rendőrségre, amikor az egyik abúzust elszenvedett gyerek, egy fiatalkorú fiú öngyilkos lett: vonat elé vetette magát. „Én ekkor már minden információ birtokában voltam, mert másfél éve dolgoztam az ügyön. Ezután kezdtük meg a forgatást” – emlékezett vissza a Házon kívül riportere.

„Ez a történet nem arról K. Endréről szól, aki most kegyelmet kapott. Hanem arról a reményről, ami most az áldozatok számára elveszett. Ezt kell elmondanunk” – fogalmazott a riporter, hozzátéve, hogy a remény arra, hogy ebben az országban a bűnösök megkapják méltó büntetésüket, elveszett azoknak az áldozatoknak, azoknak a nevelőknek a számára, akik annak idején arccal, névvel vállalták az igazság feltárását. 

Pedig nekik köszönhető, hogy megismerhettük ezt a borzasztó rendszert, ami az elkövetőket támogatta évekig. És most ezeknek az embereknek mondta a köztársasági elnök asszony, hogy nincs ezzel semmi baj.

Moskovics szerint a legnagyobb probléma, hogy ebben az egész mostani politikai hangzavarban nincs arról szó, hogy milyen volt az a világ, amiben mindezt a rengeteg szörnyűséget meg lehetett tenni ezekkel a gyerekekkel. „Hogy valakik hagyták, hogy ez megtörténhessen. Azok, akiknek a segítségükkel fenn tudott maradni a zaklatás rendszere. Hogy befogták azoknak a gyerekeknek a száját, akik erről beszélni akartak. Hogy ezek azok a dolgok, amikre Novák Katalin azt mondta, hogy megbocsátható.”

„Ezek a gyerekek és segítőik arccal-névvel végigcsinálták. Úgy, hogy közben nem állt mellettük senki és semmi, se sztárügyvéd, se hatóság. Azóta az összes fiú vagy hajléktalan, vagy intézetben, vagy ilyen-olyan szállókon tengődik. És most arcul lettek köpve. Nem értik, hogyan fordulhatott ez elő” – magyarázta Moskovics Judit.

Árpád, az egyik nevelő (akinek kollégáját azóta kirúgták) és Erika, külsős programtartó szólal meg majd a Házon kívül következő adásában. Beszélt ismét a kamerák előtt Pop Mert Julián is. 

Ő 29 éves most, 21 évesen tette a feljelentést. 13 éves volt, amikor a János bácsival magára maradt az igazgatói irodában. Tizenhat éve. Tizenhat év az életéből. A rendszer így védte meg őt.

Moskovics Judit szerint nem lehet mást tenni, ki kell állni mellettük, mert elképzelhetetlenül nehéz újra odaülni a kamera elé, és újra beszélni ezekről a dolgokról: „Mert ha nem képviselik az áldozatokat, akkor más nem fogja megtenni. Miközben az egészből süt a politikai őrület.”

A Házon kívül új bicskei riportja annyiban lesz más mint a többi, hogy egy olyan zárt, hierarchikus világnak a mechanizmusát mutatja meg, amiben ezek a bántalmazások minden további nélkül előfordultak, és a jövőben is előfordulhatnak, ha nem történik valami változás.

„A zárt világ, amiben V. János 26 éven keresztül volt igazgató, amiben 1990 óta volt igazgatóhelyettes K. Endre. Akik olyan zárt világot teremtettek, aminek fenntartása, állandósága központi érdekük volt. Egy kastély egy parkban, körülötte egy valóságos kis falu. Aminek falai közt ha történt valami, akkor az volt a legfontosabb, nehogy kikerüljön valami, hogy oldódjon meg házon belül, nehogy veszélybe kerüljön a mi kis békés, nyugodt birodalmunk léte. És ezt védte mindenki, aki részese volt, bármi áron. És mások is tudtak erről, és hallgattak. Miközben közszájon forgott minden az igazgatóról. Mégsem hitt senki sokáig az áldozatoknak. Hiszen ezek csak drogos kisgyerekek, összevissza hazudoznak” – mondta a műsor riportere.

Amikor 2019-ben az igazgató 8 év fegyházat kapott, és az igazgatóhelyettest is elítélték, úgy érezték a srácok, hogy legalább egy bíró által kimondatott: mindez igenis megtörtént, mindaz, amit egész életükben kétségbe vontak mások. És most, amikor ebben majdnem megnyugodtak volna, ugyanez az állam azt mondja, hogy „elnézést, de mégsem”.

A Házon kívül február 11-én, vasárnap, az esti RTL Híradó előtt jelentkezik új adásával.

#Belföld#moskovics judit#bicskei gyermekotthon#áldozatok#elnöki kegyelem#kegyelmi botrány#pedofília#Házon kívül#ma

Címlapról ajánljuk