Belföld

Volt igazságügyi miniszter: Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntését

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 9:41

A jogászok sem értik, mire hivatkozik a köztársasági elnök.

A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter és a Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós is azt állítja, hogy nincs jogszabályi akadálya annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntéseit, írja a Népszava.

Bárándy Péter emlékeztetett arra, hogy korábban más köztársasági elnökök is megosztották a kegyelmi döntéseik indokait. 

A köztársasági elnök diszkrecionális joga az ilyen döntés, így nem is kell azt megindokolnia. Ugyanakkor semmi sem tiltja meg, számára, hogy beszéljen a döntéséről, nincs olyan kötelezettsége, hogy hallgatnia kelljen róla

– tette hozzá a volt igazságügyi miniszter.

Bárándy Péter úgy véli, hogy az ilyen döntések nyilvánosságra hozása fontos lenne a társadalmi igazságérzet és a bírói döntések közötti feszültség feloldása érdekében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben, például államérdek vagy emberiességi okok miatt, lehetnek olyan információk, melyeket nem szabadna nyilvánosságra hozni.

Hasonlóképp nyilatkozott a lapnak  Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki elmondta, hogy „nincs olyan passzus a törvényben, ami lehetetlenné tenné az államfőnek, hogy akár a konkrét ügyről vagy csak általánosságban nyilatkozzon arról, milyen szempontok alapján döntött a kegyelem gyakorlása mellett”.

Novák Katalin egyik korábbi kegyelmi döntését már indokolta, ezt az RTL Híradója elevenítette fel nemrég:

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#novák katalin#kegyelem#pedofil#bárándy péter#igazságügyi miniszter#indoklás

Címlapról ajánljuk