Belföld

„Elnök asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk” – írta a nagycsaládosok egyesületének elnöke, majd törölte a mondatot

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 16:10

Többen felháborodtak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökének Facebook-bejegyzésén, amelyben – amellett, hogy egyértelművé tette, elítéli a pedofíliát –, azt írta: „Elnök asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk”. Később ezt a mondatot az egyik kommentelő figyelmeztetése után törölte. Kardosné Gyurkó Kata megkeresésünkre azt írta, hogy „a szöveg így egyértelműbben fejezi ki a tényt, hogy: ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom és elítélem”. Szerinte „az lenne a helyes, ha ilyen ügyekben még a kegyelmi kérvény benyújtásának lehetősége sem lenne adott a gyermekek ellen bűnt elkövetők számára”.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke Facebook-posztjában osztotta meg véleményét arról, hogy mit gondol a pedofíliáról, valamint Novák Katalin államfő kegyelmi döntéséről. 

Kardosné Gyurkó Kata azt írta: „A NOE az 1987-es megalakulása óta változatlan értékek mentén működik, amelynek a család és a gyermekek feltétlen tisztelete az alapja. A 2020-ban kiadott állásfoglalásunk ma is ugyanúgy érvényes. Nagycsaládosként és ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom. Elnök asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk".

A bejegyzés utolsó mondata miatt sok kommentelő nemtetszését fejezte ki, végül ezt a részt törölte is a posztból. 

Megkerestük Kardosné Gyurkó Katát is, hogy megtudjuk, miért döntött a módosítás mellett, válaszait csak szó szerinti változatban közölhetjük.

„Nem töröltem a posztomat, az most is olvasható, mindössze egy mondatot töröltem, mert a szöveg így egyértelműbben fejezi ki a tényt, hogy: ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom és elítélem. 

Egy érdi lakos hívta fel a figyelmemet a poszt később törölt mondatának a félreérthetőségére. A jelzést megköszönve tájékoztattam őt és mindenki mást is (ez a komment a mai napig olvasható), hogy elfogadom az észrevételt és korrigálom a posztot annak érdekében, hogy teljesen egyértelmű legyen: ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom és elítélem. 

A poszt módosítása tehát nyilvánosan történt, azt nem titkoltam, sőt, megköszöntem a jelzést. 

A posztom szövegének egy mondata változott meg, nem a véleményem. 

Nem ismerem a döntés körülményeit, de határozott véleményem szerint az lenne a helyes, ha ilyen ügyekben még a kegyelmi kérvény benyújtásának lehetősége sem lenne adott a gyermekek ellen bűnt elkövetők számára

– írta válaszában Kardosné Gyurkó Kata.

Mint megírtuk, a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték.

Az államfő döntése értelmében az igazgatóhelyettesnek (akit másodrendű vádlottként ítéltek el 3 év 4 hónapra)

  • 5 év próbaidőre felfüggesztették a büntetéséből hátralévő részt;
  • elengedték a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét;
  • valamint mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is.

Az igazgatóhelyettest érintő ítélet szerint ő volt az, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében. Az államfői kegyelmet Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta a döntésről, hogy tiszteletben tartja az elnök döntését. 

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a NOE A szeretet ízei elnevezésű rendezvényén 2023. október 8-án. Az eseményen háromezer üvegnyi saját kezűleg készített lekvárt, savanyúságot, befőttet adtak át kárpátaljai és hazai nagycsaládosoknak – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#novák katalin#nagycsaládosok országos egyesülete#Kardosné Gyurkó Kata#kegyelem#államfő#ma

Címlapról ajánljuk