Belföld

A Szociális Munkások Egyesülete tiltakozik, mert Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 11:12

Ezzel szerintük Novák a pedofil bűncselekményeket és az azokhoz nyújtott segítséget relativizálta.

„A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a szociális szakma nagy megdöbbenéssel és mélységes felháborodással értesült arról, hogy köztársasági elnöki kegyelemben részesült a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, ezzel mentesült a börtönbüntetés letöltése és egyéb joghátrányok alól” – írja közleményében az SzMME.

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete közleményében azt írja: „A családbarát államot képviselő köztársasági elnök kegyelmet adott annak a jogerősen elítélt személynek, aki mindvégig tudott arról, hogy az intézmény igazgatója a gondjaikra bízott gyerekeket több éven keresztül szexuálisan bántalmazta, kényszerítette vágyai kielégítésére.  Eközben nemhogy nem tett eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségének és nem jelentette a bűncselekményt, de megírt egy hamis vallomást az egyik érintett gyermek nevében, a hamis vallomást pedig a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében, zsarolással kényszerítve akarta aláíratni az érintett gyerekkel! Az adott személy nem csak mulasztással, hanem tevőlegesen, foglalkozás körében segítette a gyermekek szexuális bántalmazását!”

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete azt írja:  

Felháborítónak tartják, hogy a bűnpártoló elítélt kegyelmével a foglalkozástól való eltiltás is hatályát veszíti, így a minden jogi fórum által is bűnösnek ítélt személy akár továbbra is dolgozhat a gyermekvédelemben. Ez teljességgel elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen a szociális és gyermekvédelmi szakma minden írott és íratlan alapelvével, értékével és szabályával!

Azt írják: „jelen kegyelemmel a pedofil bűncselekményeket és az azokhoz nyújtott segítséget relativizálta a köztársasági elnök, nem csak szakmai, hanem társadalmi értékekkel is szembe fordulva! Álláspontunk szerint meg kell változtatni azt a hibás gyakorlatot, hogy minden különösebb indoklás nélkül lehessen elnöki kegyelmet gyakorolni!”

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#novák katalin#kegyelem#szociális munkások egyesülete#bicskei gyermekotthon

Címlapról ajánljuk