Belföld

Kutyákra veszélyes kapszulákat szórtak ki a fővárosban, egy állat kis híján elpusztult

rtl.hurtl.hu

2024. február 4. 14:41

Több helyen kirakott kapszulákat találtak kutyartók Nagytétényben. A Bikás park kutyás csoportja szintén mérgezési kísérletre hívta fel a figyelmet.

Kutyákra veszélyes kapszulákat szórtak ki a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közelében – közölte az alapítvány vasárnap. Több helyen kirakott kapszulákat találtak gazdik Nagytétényben, egy kutya evett ebből és a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően maradt életben. A rendőrségi feljelentés megtörtént a gazda részéről, úgy tudják, a kapszulák tartalmát vizsgálják. Ezzel az esettel azonos időszakban a 11. kerületi Bikás parkjának kutyás csoportja is mérgezéskísérletre hívta fel a figyelmet.

Kutyákra veszélyes kapszulákat szórtak ki a fővárosban, egy állat kis híján elpusztult
Fotó: Facebook/Nagytétényi Falka 

Az iskola munkatársa, Nyíriné Kovács Mária a kutyatartóknak összeállított egy kisokost, hogyan futtassanak a kutyatartók, amikor mérgezés veszélye áll fenn a közterületen.

  • Az alapítvány kiképzői ilyen esetben hosszú pórázt használnak a vakvezető tanulók esetében, illetve a kölyöknevelők is a fiatalabb kutyáknál. Ez nagyon jó eszköz arra, hogy a kutya ne menjen távolabb tőlük, könnyebben kihívják a bokrok közül, ahol felehet valamit.
  • Amikor a kutya elkezd hevesen szaglászni, ne várjuk meg, amíg feleszik valamit, amit mindjárt meg fog találni. A hosszú pórázzal el tudjuk onnan hívni vagy húzni.
  • A kutyafuttatók biztonságosabbak, azokban már el lehet elengedni a kutyát.
  • A labradorok szeretnek felenni a földről, ezért már a kölyöknevelés során nagy gondot fordítunk arra, hogy gátoljuk őket ebben.
  • Ha megtörtént, hogy felevett valamit a kutya a földről, és nem vagyunk biztosak benne, hogy az mi volt, akkor inkább vigyük állatorvoshoz, vagy otthon hánytassuk meg, ha tudjuk. Jobb, mint megvárni, amíg rosszul lesz.
  • Egy látássérült ember különösképpen ki van téve ennek a veszélynek, mert nem látja, hogy mit vesz fel a kutyája a földről, ezért ilyen esetben hosszú pórázon, szájkosárban sétáltatnak. Azután a kutyafuttatóban leveszik mindkettőt, és szabadon szaladgálhatnak.

A közlemény szerint az alapítványnak vannak rossz tapasztalatai, mert kiképzett kutyájukat, Rustyt a gazdája kertjében mérgezték meg tíz évvel ezelőtt, a tettes nem került elő.

Nyitókép: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

#Belföld#kutya#mérgezés#Nagytétény#vakvezető kutya#kapszula

Címlapról ajánljuk