Belföld

Bérmegállapodás született a vasutas és a HÉV-szakszervezetekkel

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 14:02

Kedden hároméves bérmegállapodás született a vasutas és a HÉV szakszervezetekkel, a volános érdekképviseletek még kivárnak. 

A hároméves bérmegállapodás összességében átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbér-emelést határoz meg a vasutas és HÉV munkavállalók számára. A megállapodás az első évben, 2024-ben a 600 ezer forintos alapbérrészig 17 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést, továbbá jogi garanciát biztosít a további évek reálbérnövekedésére, 2025-re és 2026-ra is – közölte kedden a MÁV-Volán-csoport.

A bérmegállapodás ugyan megszületett a vasutas és a HÉV-szakszervezetekkel, a volános szakszervezetek azonban még hezitálnak. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és az országos Volán-sztrájkot meghirdető Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) nem fogadta el a munkáltatói ajánlatot, így a volánbuszos munkavállalók csak abban az esetben kaphatnak 2024. január 1-jétől béremelést, ha az érdekképviseletek január 31-ig aláírják a megállapodást – áll a közleményben.


A tárgyalások után Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán azt írta: „Aki most kimarad, az lemarad. Mert az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudjuk utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz. Még maradt idő arra, hogy akár a volánbuszos kollégák is január elsejétől kapják meg az emelt összegű bérüket. Ehhez az kell, hogy az őket képviselő szakszervezetek most gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz. Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk az aláírásra.”

20 ezer buszjárat is kimaradhatott hétfőn, az újabb Volán-sztrájk második napján a munkabeszüntetést szervező szakszervezet számításai szerint. Az utasok nagy része azonban a Híradó tapasztalatai szerint felkészült, és csak azokhoz a járatokhoz mentek ki, amik biztosan indultak.


Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

 

#Belföld#bérmegállapodás#máv-volán-csoport#hév#vasutas#szakszervezet#Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet#szaksz#sztrájk#volánbusz

Címlapról ajánljuk