Belföld

Szijjártó Ungváron: Nincs még időpontja Orbán és Zelenszkij találkozójának

Kovács IstvánKovács István

2024. január 29. 16:00

Összeül egy kormányközi bizottság, amely a magyar kisebbségi jogok kérdését fogja megtárgyalni Ukrajnával. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójának még nincs időpontja, viszont mindkét fél előremutatónak tartja Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba hétfői találkozóját.

„Nyitottság, konstruktivitás és őszinteség jellemezte a beszélgetést, nincs kérdés, amit ne lehetne megoldani kétoldalú párbeszédben – mondta Dmitro Kuleba hétfőn Ungváron, a Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón.

A mai megbeszélés egyik neuralgikus pontjáról elmondta, „szeretnénk szabályozni ezt a kérdést jó lelkiismerettel. Abból indulunk ki, hogy az EU-tagság felé megnyitja az utat az oktatási törvény, amely a 2017 előtti állapotokat állítja vissza. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, a kárpátaljai magyarok is pozitívan fogadták.” Úgy vélte, a részleteket kell még a kérdésben pontosítani, és akkor a problémát megoldják.

Szijjártó köszönetet mondott a vendéglátóinak és Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának is, aki a tárcavezető szerint sokat tett azért, hogy a többségi társadalom és a helyi magyarság békében tudjon élni egymással.

A magyar külügyminiszter szerint az ő érdeme, hogy a mesterséges feszültségkeltési kísérleteket – ami szerinte a magyar álláspont eltorzítása volt a nemzetközi média által – kezelni tudták. Azt is elmondta, lassan két éve van háború Ukrajnában, de a magyar kormány álláspontja nem változott. 

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Azt szeretnénk, ha a szomszédunkban béke lenne

– mondta.

A 2015-ös állapot visszaállását akarja Szijjártó

Utána rátért a kisebbségi kérdésre is. Azt mondta, a kisebbségi jogokat csorbító intézkedések fokozatosan jelentek meg, és ezt a lefelé ható spirált állította meg az ukrán kisebbségi törvény decemberi módosítása. „Azt kérjük, hogy a kárpátaljai magyarok azokat a jogokat kapják a vissza, amelyekkel már 2015-ben is rendelkeztek” – jelentette ki.

Magyar nyelvű érettségi, a nemzetiségi iskolák jogállásának rendezése, a magyar nyelv a felsőoktatásban, kultúrában, közigazgatásban és a közösségi élet terében legyen korlátozás nélkül használható – konkretizálta a kérést.

Szijjártó szerint a háború kezdete óta 1 millió ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország, a magyar humanitárius segítség félmillió családot ért el. Új határátkelő nyitásáról is beszámolt, a két ország határán, Nagyhódos és Nagypalád között. Egy új Tisza-hídról is beszélt mint a jövő egyik infrastrukturális beruházásáról.

Hosszút út áll még előttünk, de készen állunk a további közös munkára 

– mondta

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnöki tanácsadója is szólt pár szót Szijjártó után. A találkozó előtt lerótták a kegyeletüket az ungvári temetőben. Jermak egy ott látott sírkőre hívta fel a figyelmet, amin ez állt: Azért megyek, hogy a gyermekeim ne lássák a háború borzalmait. 

Hiszek abban, hogy Magyarország hozzájárulása a békéhez az az alap lesz, amelyre építeni lehet a két ország viszonyát.

Azt is hozzátette, „érdekeltek vagyunk abban, hogy a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozzon, ehhez nagyon erőteljes lépést tettünk ma”.

Az RTL kérdésére Andrij Jermak azonban még nem tudott pontos időpontot mondani a csúcstalálkozóra. Ugyanakkor azt mondta, hogy mindkét fél abban érdekelt, hogy minél hamarabb létrejöjjön. Szijjártó ehhez hozzátette, 

egy legfelsőbb szintű találkozónak akkor van értelme, ha az olyan eredménnyel jár, amelyek új dimenzióba tudják léptetni a kétoldalú kapcsolatokat.

Ma tettünk biztató lépéseket, ez az út azonban hosszú és ezen végig kell menni.” A kisebbségi kérdésekről a kormányközi bizottság a következő napokban fog erről tárgyalni. 

Szijjártót kérdeztünk az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatásról is, amit Magyarország blokkolt az Európai Tanácsban, de Szijjártó szerint az brüsszeli kérdés, és nem a kétoldalú tárgyalások témája.

Nyitókép: MTI/KKM

#Belföld#szijjártó péter#Ungvár#dmitro kuleba#andrij jermak#kisebbség#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk