Belföld

Több mint százszor intézkedtek az iskolaőrök tanévkezdés óta

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 6:11

Sok helyre nem jut iskolaőr, ami a rendőrség szerint azért fordulhat elő, mert nincs alkalmas jelentkező, vagy nehéz megközelíteni az intézményt.

A 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta – írta a Népszava az Országps Rendőr-főkapitányság adatai alapján. 

Míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában.

A programban egyébként 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, vagyis vannak olyan iskolák, ahol – az ORFK szerint az intézmény megközelíthetősége vagy alkalmas jelentkező hiánya miatt – eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A fővárosi és Pest megyei iskolaőrök illetménye bruttó 336 ezer forint, a további megyékben szolgálatot ellátóké pedig bruttó 326 ezer forint.

A tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-éig terjedő időszakban összesen 105 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek. Intézkedtek például 

  • a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság;
  • kábítószerrel kapcsolatos jogsértések; 
  • testi sértés; 
  • illetve különböző vagyon elleni cselekmények, főként lopás miatt.
  • Szabálysértési eljárásokat főleg a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indítottak, 
  • de az év végi időszakban többször pirotechnikai eszközök birtoklása miatt volt szükség intézkedésre.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#iskolaőr#statisztika#rendőrség#oktatás#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk