Belföld

„Teljes a káosz” a tanárbéremelésben, nem tudni, pontosan mennyivel nőnek a fizetések

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 7:07

A tanárbérelemlésről szóló kormányrendeletek részleteket nem közölnek, nem tudni, mennyi lesz a fizetése a pedagógusoknak. 

Leghamarabb csak jövő hét kedden derülhet ki, pontosan mekkora béremelést kapnak a pedagógusok, akiknek január 8-a óta kell úgy dolgozniuk, hogy nem tudhatják, mennyi a fizetésük – írta a Népszava. Akkor kellene megkapniuk a megemelt béreiket is tartalmazó új munkaszerződéseiket a pedagógusoknak, szakképzési oktatóknak, óvodapedagógusoknak.

A béremelés lebonyolításának részletezésére kiadott kormányrendeletekből azonban épp azok a részletek maradtak ki, amelyek az illetmények pontos megállapításához szükségesek lennének – írta a Népszava.

Az iskoláknál az új munkaszerződéseket a tankerületi központokban állítják ki, az igazgatóknak pedig annyi lesz a dolguk, hogy átvegyék és kiosszák azokat a tanárok között – írta a lap. Más a helyzet az állami óvodák esetében, ahol az önkormányzatok a fenntartók, de az intézményvezetőknek joguk van beleszólni a bérek megállapításába is.

A kormányrendelet viszont egy mondat erejéig sem tér ki arra, az óvodapedagógusok béremelésénél hogyan kell eljárni – írta a Népszava. A lap a Belügyminisztériumtól akarta megtudni a részleteket, de ott a Pénzügyminisztériumhoz irányították őket, ahol viszont érdemi választ nem kaptak a kérdéseikre.

Gödöllő polgármestere, Gémesi György a Népszavának elmondta, hogy megkapták a gödöllői óvodapedagógusok (mintegy 300 fő) béremelésére fordítható összeget az államkincstártól, de „vannak bizonytalanságok”: egyelőre nem tudják, az összeg pontosan mekkora béremelésre elég, milyen szempontok szerint kell szétosztani, illetve a technikai dolgozók béremelésére jut-e

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet kijelentette: a béremelések ügyében „teljes a káosz”.

Orbán Viktor arról beszélt az év végi kormányinfón, hogy átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés várható januártól:


Nyitókép: Tanterem a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban 2023. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#tanárbéremelés#tanárbér#tanár#bér#béremelés#pedagógus#pedagógusbér#kormány#rendelet#iskola

Címlapról ajánljuk