Belföld

Határozatban írta elő a kormány, hogy Palkovics volt üzlettársának szoftverét használják az állami szférában

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 9:52

Nincs más, sajnos. Illetve van, de azt nem szabad használni.

A kormány egy nem nyilvános határozattal kötelezővé tette számos állami szervnél annak az iratkezelő rendszernek a használatát, amit Palkovics László volt miniszter egykori üzlettársa fejlesztett ki – írja az Átlátszó.

Az érintett intézmények ingyenesen kapják meg a licencet a határozat értelmében, de a rendszer bevezetésével és fenntartásával járó költségeket maguknak kell állniuk. Ezek a kiadások elérhetik a több tízmillió forintot, sőt akár a százmillió forintot is – tette hozzá a lap.

Az EKEIDR nevű szoftvert 2024 végéig minden állami szervnek be kell vezetnie, de sok helyen már most használják a közszférában, 

például a MÁV-nál, a Nemzeti Vagyonkezelőnél, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is.

A rendszert a SDA DMS Zrt. nevű cég fejlesztette, mely évente 2-2,4 milliárd forint forgalmat generál. A cég tulajdonosa, Fauszt Zoltán 14 éven keresztül üzlettársa volt Palkovics Lászlónak az Informin Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben.

Fauszt Zoltán érdekeltségeiben jelentős mennyiségű közpénz van, az SDA-cégek például 2008 és 2022 között összesen nettó 32,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek. Az egyik kiemelkedő projektjük az állam részére 2015-ben nettó 728 millió forintért lefejlesztett KRÉTA-szoftver volt, amelyet azóta minden közoktatási intézményben alkalmaznak.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#iratkezelő#szoftver#palkovics lászló#üzlettárs#korrupció

Címlapról ajánljuk