Belföld

Orbán Balázs a parlamentről: Ez nem egy szavazógyár, itt komoly kérdések vannak

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 18:54

Orbán Balázs szerint a törökök csak azért előztek meg minket a svéd ratifikáció megszavazásában, mert más az ülési rendjük.

Orbán Balázs azt magyarázta az ATV szerda esti műsorában, hogy bár Orbán Viktor támogatja a svéd NATO-csatlakozást, erről még nem sikerült meggyőzni a Fidesz-KDNP képviselőit – írja a Telex.

A miniszterelnök politikai igazgatója a műsorban azt is állította, hogy a kormányt nem érte meglepetésként a török parlament keddi szavazása, ahol döntöttek a svéd ratifikációról. Ugyanakkor arról nem beszélt, hogy akkor Gulyás Gergely miért beszélt arról nemrég, hogy nem mi leszünk az utolsók a NATO-csatlakozás ratifikációjában.

Orbán Balázs szerint annak köszönhetően előztek Ankarában, hogy a magyar országgűylés ülési rendje eltér a török parlamentétől. Budapesten csak február végén, várhatóan 26-án kezdődik a tavaszi ülésszak. A magyar kormányfő azt ígérte egyébként, hogy az első adandó alkalommal megszavazhatja a parlament a csatlakozást.

Arról is beszélt politikai igazgató, hogy a parlamenti képviselők aggályai miatt kértek konzultációt a svédektől, emiatt hívták meg Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt is. Utána azt is kijelentette – teljesen komolyan – figyelembe kell vennie a parlamenti képviselők szempontjait: 

Ez nem egy szavazógyár, itt komoly kérdések vannak 

– mondta.

Az RTL Híradó összefoglalója a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának ügyéről:


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#orbán balázs#svédország#parlament#orbán viktor#fidesz#kdnp#kormány#nato#ratifikáció

Címlapról ajánljuk