Belföld

Ismét főigazgatót cserélt a nem létező Fudan Egyetem alapítványa

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 8:37

Ez már a harmadik vezetőváltás egy év alatt. Csák János miniszter tanácsadója lett a befutó.

Az új év változást hozott a Fudan Egyetemet fenntartó – látható tevékenységet nem végző – közalapítvány vezetésében. Mindössze 9 hónap után távozott az eddigi főigazgató, Szilas Andrea Cecília, és a kuratóriumból is kivált. 

Helyét Csák János miniszter tanácsadója, Harsányi Péter vette át mind a főigazgatói, mind az operatív vezetői pozíciókban, 

írja a hvg.hu. Ez már a harmadik vezetőváltás egy év alatt a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnál, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartására jött létre. Az alapítvány változásait decemberben jegyezték be, és januárban váltak jogerőssé.

A nem létező egyetemről az RTL Híradója is készített anyagot korábban:


Az előző főigazgató, Szilas Andrea Cecília, aki tavaly márciusban került a pozícióba, Kína-szakértőként és korábbi pekingi nagykövetként nagy tapasztalatokkal rendelkezett. Erről a tapasztalatról mondtak most le teljesen, mivel Szilas a távozásával együtt a kuratóriumból is kikerült.

A cikk megjegyzi, hogy a Fudan-projekt 2023-as jegelése miatt Harsányi Péter kinevezése különösen érdekes, mivel szakmai tapasztalatai inkább gazdasági hírközlés terén voltak, és korábban nem volt köze az egyetemi szférához vagy Kínához.

A lap hozzáteszi, hogy a Fudan Egyetemet fenntartó alapítványnak nincs tényleges feladata, mivel az egyetem még nem létezik, és az oktatás tervezett indulását a kormány a beruházási stopra hivatkozva elhalasztotta. A Fudan-projekt és konkrétan az alapítvány jelentős költséget ró az adófizetőkre, hiszen 

az alapítása utáni első 4 hónapban 55 millió forint közpénzt kaptak, 2022-ben pedig 123 millió forintot költöttek fizetésekre szintén állami pénzből.

A semmivel nem foglalkozó alapítvány korábbi elnökének kétmilliós fizetésével az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#kína#Fudan#egyetem#fenntartó#alapítvány

Címlapról ajánljuk