Belföld

A MÁV üzent Lázár Jánosnak: Az állam 4-5 milliárdot is bukhat, ha megszűnik a Budapest-bérlet

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 10:19

 A szakmai összefoglaló bemutatja, hogyan tudna együttműködni az állam és a főváros.

A Telexhez is eljutott az a levél, amit a MÁV Lázár János építési és közlekedési miniszternek küldött a Budapest-bérlet megszüntetése kapcsán. A MÁV által küldött levél összefoglalja Lázár számára, hogy milyen következményei lennének a Budapest-bérlet megszűnésének. A szakmai összefoglaló továbbá azt is bemutatja, hogy hogyan tudna együttműködni a főváros és az állam.

A MÁV számításai szerint az állam rövid távon 4-5 milliárd forintos veszteséggel számolhatna, ha márciustól megszüntetnék a Budapest-bérletet. Ebben az esetben elveszne a főváros által jelenleg fizetett 6,5 milliárd forint, amit MÁV-nak és a Volánbusznak fizetnek városhatáron belüli szolgáltatásért cserébe. Kiemelik, hogy ezt a veszteséget csak a fővárosnak nyújtott 12 milliárd forintos normatív tömegközlekedési támogatás megvonnásával vagy drasztikus csökkentésével lehetne befoltozni.

A levélből az kiderül, hogy a szerződés felbontása több utasnak jelentene hátrányt, mint amennyinek hasznot hozna. Az utasok aránya kettő az egyhez oszlik meg, a budapestiek számára aránytalanul nagy veszteséget jelentene, ha külön jegyet kellene váltaniuk a városhatáron belüli MÁV-HÉV-Volánbusz járatokra.

Emlékeztetnek, hogy a fővárosnak törvény által előírt kötelezettsége van a tömegközlekedés működtetésére, így a szerződések felmondása esetén párhuzamos járatokat kellene indítania a vonatok, HÉV-ek és Volánbuszok mellett, ez gazdaságilag értelmetlen és fenntarthatatlan volna.

Az rtl.hu az utasokat kérdezte meg, hogy mi a véleményük arról, hogy megszüntethetik márciustól a Budapest-bérletet:


Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#lázár jános#máv#tarifa#budapest-bérlet

Címlapról ajánljuk