Belföld

Karácsony leírta, hogy lehetne legyőzni a fővárosban a Fideszt

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 13:33

A főpolgármester szerint komoly esély van a Fidesz legyőzésére a fővárosban és meghatározta, hogyan lehetne ezt elérni. Az LMP-től is kért valamit.

„A Fidesz újbóli legyőzése Budapesten nem csupán remény, de komoly esély is” – írta Karácsony Gergely a pártelnököknek küldött levelében a Telex szerint. A főpolgármester a levélben február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a kerületi polgármesterjelöltek személyéről.

Karácsony szerint, ahol nem sikerül megállapodni, ott előválasztásra lesz szükség legkésőbb március közepén. Emellett meghatározott nyolc pontot, ami szerint a listás választáson szerinte közösen kell indulniuk a mostani fővárosi koalíciót alkotó pártoknak. Így a DK-nak, a Momentumnak, az MSZP-nek és a Párbeszéd-Zöldeknek is. Ennek a listának a vezetését Karácsony vállalná is – olvasható a cikkben.

Arra is kitért, hogy szerinte a a „köztársaságpártiaknak” minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk. Azt is leszögezte, hogy az öt éve megválasztott ellenzéki polgármestereknél „aligha van esélyesebb” jelölt a Fidesszel szemben, vagyis őket kellene támogatni.

A főpolgármester megnevezte, kiket kellene szerinte támogatni:

  • Újpesten a visszavonuló Déri Tibor helyett a DK-s Trippon Norbertet,
  • a V. kerületben Kerpel-Fronius Gábort (Momentum),
  • Kőbányán a DK jelöltjét, Mustó Gézát,
  • a XII. kerületben a Momentum jelöltjét, Dr. Farkas Csabát,
  • a XVII. kerületben az MSZP-s Lukoczki Károlyt,
  • Pesterzsébeten Fekete Katalint (DK),
  • Soroksáron Ritter Ottót (Momentum).

Az LMP-nek is „üzent” Karácsony Gergely, azt kéri, döntsék el: részese kívánnak-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol.

A DK már reagált is a főpolgármester felvetésére. Azt írják, egyetértenek Karácsony Gergellyel, hogy az önkormányzati választásokat megelőző jelölt- és listaállítást legkésőbb március közepéig be kell fejezni. Támogatják, hogy a jelenlegi városvezetést adó pártok (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak, valamint azt is, hogy az LMP is e lista résztvevője legyen.

A kerületi polgármester-jelölések kapcsán természetesen támogatjuk a főpolgármester DK-s polgármester-jelölteket illető javaslatait. A DK a főpolgármester által felsorolt, nem DK-hoz tartozó polgármester-jelöltekkel szemben jelöltet állítani nem kíván.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#karácsony gergely#előválasztás#önkormányzati választás 2024#lmp#fidesz#választás#ajánlat

Címlapról ajánljuk