Belföld

NAV-elnök: Nonszensz, hogy a hatóság politikai célkitűzések mentén nyomozzon bárki után

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 11:14

A feketefoglalkoztatás elleni küzdelem keretében olyan rendszeren dolgozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyet még sehol a világon nem alakítottak ki. Emellett a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom adománygyűjtésével kapcsolatban is nyilatkozott az államtitkár.

Az új rendszert Vágujhelyi Ferenc a következőképpen foglalta össze a Magyar Nemzetnek adott interjúban: „Az adóhivatal összekapcsolódna a munkaadók bérszámfejtő rendszereivel, így az ottani adatokról, változásokról a NAV azonnal, valós időben tudomást szerez. Ha például valaki új állást kap, ha fizetés nélküli szabadságra megy, ha kijelentik vagy bármi más történik a munkaviszony alatt, ami hatósági szempontból érdekes, azt a bérszámfejtő rendszer közölné. Az adminisztráció lényegében nulla, a csalás kockázata minimális, miközben a munkavállalók védelme a lehető legnagyobb. Ráadásul az állam dolga is könnyebb lenne, ugyanis minden érintett kormányzati, állami szervezet megkapná a NAV-tól az összesített adatokat. A fejlesztés – amelyet kormánybiztosként magam felügyelek – nagyon jól halad”.

Emellett az államtitkár a hibásan nyitva maradt jogviszonyok kérdését is kiemelte. Több, mint egymillióan vannak, akiket korábbi munkahelyükről nem jelentettek ki, így a NAV feladata most ezeknek a jogviszonyoknak a megvizsgálása és lezárása.

Egy másik fontos kérdés volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra esetlegesen gyakorolt politikai nyomás. Az elnök határozottan kijelentette, hogy semmilyen aktuálpolitikai szituáció nem lehet hatással a vizsgálatokra vagy a vizsgálatok alanyainak kiválasztására.

A NAV nem politizál, a politika tabutéma a szervezetben. Teljesen kizárt, hogy azok a főtisztek, akik egész életükben ezen a pályán dolgoztak, most pillanatnyi érdeket szolgáló aktuálpolitikai utasítás alapján razziázzanak valakinél.

Fogalmazta meg véleményét Vágujhelyi Ferenc, amikor a Magyar Nemzet a Karácsony Gergellyel kapcsolatos nyomozásról kérdezte. Míg konkrét eljárásokról nem nyilatkozhatott, a pártatlanság és objektív megközelítés fontosságát kiemelte.

Emellett azt is megemlítette az ügyet illetően, hogy ettől az esettől függetlenül is, ha egy bank feljelenti a saját ügyfelét, azt a NAV nem söpörheti le az asztalról csakis azért, hogy nehogy politikai alapú döntést hozzon, ugyanis ezzel hozna egy politikai döntést. Az adóhivatal a szervezet, amely a közteherviselési szabályok betartásáért felel, illetve a törvény rendelkezései nem válogatnak az adott pillanatban kormánypárti és ellenzéki adóalanyok között, így abszurd azt feltételezni, hogy bármelyik irányba is elhajolna a szervezet.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#nemzeti adó- és vámhivatal#vágujhelyi ferenc#karácsony gergely#99 mozgalom#adománygyűjtés#munkaviszony

Címlapról ajánljuk