Belföld

Három végrehajtás indult a milliárdos állami támogatásból készülő tatárjárásos film gyártója ellen

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 6:58

A tatár jár, a pénz nem.

Mint arról beszámoltunk,  a Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forinttal támogatta az 1242 – A Nyugat kapujában című nagyszabású film elkészültét, tavaly júliusban azonban még állt az utómunka, pedig a forgatás 2023 februárjában véget ért.

Az Átlátszó akkor azt írta: az alvállalkozók óriási tartozásokra panaszkodnak, van olyan cég, amelynek több mint százmillió forinttal tartoznak, de mások felé is több tízmillióra rúg a tartozás.

Az Átlátszó friss információi szerint 2023 novemberében és decemberében három végrehajtás is indult a filmet gyártó cég ellen, ebből egyet zártak le, kettő a céginformációs adatbázis szerint még mindig folyamatban van.

Mint írják, a  Batu kán hadjáratát elmesélő filmet Soós Péter rendezte, Sipos Kornél és William George Chamberlain a producere. Tavaly a Nyugat Kapujában Kft. tulajdonosi szerkezete  megváltozott, a korábbi tulajdonosok márciusban kikerültek a cégből, helyükre Farkas Dóra érkezett, aki opciós jogával élve vette át a tulajdonosi és ügyvezetői teendőket.

A portál emlékeztet rá: Farkas Dóra annak a Farkas Zsigmondnak a felesége, aki korábban Rogán Antal apósával közösen tulajdonolta a Közép Európai Filmiroda Kft.-t. A nyíregyházi földbirtokos érintett volt Rogán Antal új családjának meghiúsult földvásárlásában is, továbbá Farkas és Obrusánszki egyaránt tulajdonosok abban a Ductus Kft.-ben, mely 2,2 milliárd forintos állami támogatást nyert el.

Mint írják, a cégből azóta Obrusánszki Zsolt kiszállt, maradt helyette Farkas Zsigmond, Sipos Kornél és William George Chamberlain, a Chelsea Pictures Limited cég résztulajdonosa. 

Az Átlátszó azt írja: bár a Nyugat Kapujában tulajdonosa Farkas Dóra, a stábtagok, akiknek hónapok óta tartozik a film, elmondásuk szerint Farkas Zsigmonddal egyeztettek az anyagiakról. Angol oldalon pedig a Chelsea Pictures Limited-ben voltak átalakulások, Chamberlain lemondott az ügyvezetőségről 2023 októberében, helyére fia, Lee Neil Chamberlain került.

Az IGN azt írja, pár napja „suttyomban” kijött az 1242: A Nyugat kapujában első nagy előzetese. A trailer már nem elérhető.

#Belföld#tatárjárás#film#állami támogatás#nfi#tartozás#Ray Stevenson#1412#Soós Péter

Címlapról ajánljuk