Belföld

A buszvezetők többsége támogatja a munkabeszüntetést, jöhet az újabb Volán-sztrájk

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 5:32

Nem hivatalos értesülés alapján a MÁV-Volán 10-12 százalékos ajánlatot tesz a mai tárgyaláson, de a szakszervezet legalább 20-25 százalékos emelést szeretne elérni. 

Összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet – írta a Népszava. 

Dobi István a SZAKSZ elnöke úgy fogalmazott: ez már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, így elvileg teljesítettnek tekinthető a munkabeszüntetés feltétele. Korábban azt mondta, abban az esetben szervez meg január végére egy, a decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 300 Volánbusz-sofőr legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges sztrájkban.

Nem hivatalos értesülés alapján a MÁV-Volán 10-12 százalékos ajánlatot tesz a mai tárgyaláson, de a szakszervezet legalább 20-25 százalékos emelést szeretne elérni. Dobi István azt mondta, 20 százalék alá semmiképpen sem mennek.

A lap szerint a buszvezetők túlóra nélkül csak 320-340 ezer forintot keresnének nettóban, ez az összeg pluszmunkával éri el a 400-450 ezret.

Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is. 

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#máv-volán#sztrájk#buszvezető#tárgyalás#szakszervezet

Címlapról ajánljuk