Belföld

MTA-elnök: A kormány kutatási programja csak kárenyhítésre jó

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 7:35

Freund Tamás arra figyelmeztetett: ügyelni kell arra, hogy a legkiválóbb, és ne a középszerű kutatóhelyekkel próbáljunk kapcsolatokat kialakítani.

„A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból. Ám ezzel párhuzamosan mielőbb el kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek” – mondta a Népszavának Freund Tamás MTA-elnök. 

A tudóst azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár múlt pénteken bejelentette: a kormány HU-rizont néven indít saját nemzetközi kutatási programot a Horizontból kizárt modellváltó egyetemeknek.

Magyarország ugyanis nem vehet részt a Horizont nevű európai uniós kutatási programban az ország ellen indított jogállamisági eljárás miatt. A fő problémát az okozta, hogy a kormány közérdekű vagyonkezelő alapítványokba szervezett több egyetemet is, az EU viszont megtiltotta, hogy ilyen formában működő felsőoktatási intézményekkel szerződjenek az uniós szervek. 

Az MTA elnöke szerint bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz. Freund Tamás úgy véli, a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke az, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt.

A külföldi kutatók, kutatóhelyek támogatásával kapcsolatban Freund Tamás arra figyelmeztetett: ügyelni kell arra, hogy a legkiválóbb, és ne a középszerű kutatóhelyekkel próbáljunk kapcsolatokat kialakítani.


Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#freund tamás#mta#horizont európa#HU-rizont#kutatás

Címlapról ajánljuk