Belföld

180 ezres laptopokat osztanak ki az iskoláknak

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 6:15

A szakértői vélemény szerint bírják a strapát, de gyengék.

Átlagosan nettó 180 ezer forint értékben kaptak uniós pénzből beszerzett új laptopokat az iskolások az államtól. A gépek a szakértők szerint igen strapabírók, ám gyenge a teljesítményük, írja a 24.hu.

A Klebelsberg Központ által megvalósított „digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” projekt keretében összesen 140 ezer laptopot vásároltak bruttó 33 milliárd forint értékben a beszállítóktól. Összesen négyféle laptopról van szó:

  • Asus BRF1100F
  • Dell Latitude 3140
  • Lenovo 300w Gen4
  • HP Pro x360 Fortis 11 G11

A lap hozzáteszi, hogy mind megfelelnek a projekt által előírt minimum hardverspecifikációknak. Ezek magukban foglalják egyebek mellett a 11 hüvelyes érintőkijelzőt, az Intel Pentium Silver N6000 processzort, 4 GB DDR4 memóriát, 128 GB SSD-t, USB-C töltési lehetőséget, és a Windows 10/11 Pro operációs rendszert.

A laptopok általános iskolai körülményekre optimalizáltak, strapabírók és megfelelnek a Klebelsberg Központ által megfogalmazott minimális műszaki követelményeknek megfelelnek. A lap például kiemeli, hogy az Asus BRF1100F például MIL-STD 810H katonai minősítéssel rendelkezik, és masszív kialakítása mellett gumiból készült borítás védi a sarkokat.

Az Asus Magyarország ügyvezetője, Győri Attila kiemelte, hogy az ilyen típusú termékeket általában nem tartják raktáron a gyártók, mivel speciális célra használják fel őket. Az iskolai projektben résztvevő terméket a gyártó eredetileg a piacon próbálta értékesíteni, de mivel nem volt rájuk igény, így kerültek be a Klebersberg projektjébe.

Erdős Márton, a PCW főszerkesztője szerint az iskolai notebookok megfelelőek tanulási célokra, bár ár-érték arányban erősebb, jobb kijelzővel szerelt modelleket is lehet kapni. Erdős hangsúlyozza, hogy a kérdés az, hogy idehaza az oktatási rendszer, az iskola és a tanárok felkészültek-e arra, hogy bármilyen módon kihasználják ezt az eszközt.

A laptopok tulajdonjoga az államnál marad, és a diákoknak vissza kell adniuk az eszközöket az iskola elvégzése után. Szakértők azonban kétkedve fogadják ezt a megoldást, mivel a strapabíró kialakítás ellenére a laptopok három-négy év alatt teljesen leamortizálódhatnak, a gyors technológiai fejlődés miatt pedig elavulhatnak az operációs rendszerek is.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#laptop#iskola#támogatás#oktatás

Címlapról ajánljuk