Belföld

Lezárták a Magyarországot és Szlovákiát összekötő, frissen átadott hidakat

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 16:29

Az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti új Ipoly-híd javarészt uniós pénzből épült, de az árvízbiztos útra nem fért bele a büdzsébe.  

Lezártak két frissen átadott Ipoly-hidat Magyarország és Szlovákia között, miután a csatlakozó utat a magyar oldalon elmosta az ár. A projekt javarészt uniós pénzből valósult meg, a magasított, árvízbiztos út azonban nem fért bele a költségvetésbe, a teljes útlezárás még hetekig érvényben maradhat – írja a Napunk.

A szlovákiai magyar lap szerint az áradó Ipoly miatt használhatatlanná vált az újonnan átadott, Ipolyvarbó és Őrhalom közötti Szent-Iványi híd Ugyanez a helyzet a Drégelypalánk–ipolyhídvégi híddal is, amelyet a héten adnak át a forgalomnak, az ide vezető utat azonban a magyar oldalon szintén elöntötte a víz.

December elsején adta át Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és egyik szlovák kollégája az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti új Ipoly-hidat. A projekt teljes költségvetése 6,7 millió euró volt, ebből 5,7 millió eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozott.

Az átadás után néhány nappal a magyar közútkezelő máris elrendelte az újonnan létesített, több mint 1 kilométeres útszakasz mindkét irányú lezárását, miután az áradó Ipolyból kiömlő víz miatt járhatatlanná vált az út egy legalább száz méteres része.

Az utinform.hu szerint az útlezárás január 14-ig marad érvényben, ténylegesen azonban ennél tovább tarthat majd. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója a Napunknak elmondta: előbb meg kell várni az ár levonulását, ezután a takarítás és helyreállítás miatt még két hétig nem indítják újra a forgalmat. 

Nyitókép: Az Őrhalom és Ipolyvarbó között megépült új Ipoly-híd a felvidéki Ipolyvarbón az átadás napján, 2023. december 1-jén. Fotó: Komka Péter / MTI

 

#Belföld#szlovákia#ipolyhídvég#Drégelypalánk#ipolyvarbó#őrhalom#híd#lezárás#ipoly#áradás#árvíz

Címlapról ajánljuk