Belföld

Negyven elítéltnek kegyelmezett meg tavaly Novák Katalin

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 15:00

Az államfői döntést az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, 2010 nyara óta ezt minden esetben megtette az aktuális tárcavezető.

Negyven ember kapott tavaly kegyelmet az államfőtől – írta a hvg.hu

Novák Katalin az elé kerülő kegyelmi kérvényeknek alig 9 százalékát bírálta el pozitívan, mégis évtizedes rekordot döntött meg ezzel. Nála több kegyelmet a rendszerváltás óta csak Göncz Árpád hagyott jóvá.

Tavaly összesen 446 elítélt nyújtott be kérelmet Novák Katalinhoz, 2004-ben ez szám még 1266 volt.

Az államfő a még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből is sokat írt alá. 2022-ben például hetet, miközben ilyen kegyelmet azelőtt 10 éven át senki nem kapott. (A Hunnia-per hét vádlottja kapta az eljárási kegyelmet, három elítélt – köztük Budaházy György – pedig elnöki kegyelmet kapott.)

Az elmúlt 34 évben összesen 29 717 kegyelmi kérvény érkezett az államfőkhöz és ők ebből 1640-et hagytak jóvá, ami 5,5 százalékos átlag. 

A kegyelmi döntések a Sándor-palotában születnek ugyan, de az eljárásrend kötelezővé teszi az Igazságügyi Minisztérium bevonását: a szaktárca véleményez, az államfői döntést pedig még a miniszternek is ellenjegyeznie kell, anélkül a döntés nem lép érvénybe. 2010 nyara óta az aktuális miniszter egy kegyelmi határozat ellenjegyzését sem tagadta meg.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#novák katalin#elnöki kegyelem#államfő

Címlapról ajánljuk